Salut estudia el passaport Covid per a restaurants, gimnasos i espectacles
Ampliar el certificat Covid en més entorns està sobre la taula (ACN / Marta Casado)
ANÀLISI

Les contradiccions del passaport Covid

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

El proper pas en aquesta sortida lenta i feixuga de la pandèmia serà el passaport Covid. A l'estiu ja n'hem fet alguna prova, per poder viatjar a l'estranger, i ara, per entrar a les discoteques, però aviat caldrà anar més enllà i estendre'l a àmbits més relacionats amb el dia a dia. Els restaurants, els teatres i cinemes, i els gimnasos seran els propers.

El Comitè Científic Assessor del Departament de Salut ja es prepara per a aquesta nova fase que tornarà a posar a prova, un cop més, l'habilitat de l'administració per posar en marxa sistemes i mesures mai implementades fins ara, i per descomptat, tornarà a posar a prova la paciència de la ciutadania per interioritzar i complir el nou decàleg de normes de funcionament.

En el joc de la corda en què s'ha convertit la gestió de la pandèmia, en un extrem hi ha el virus, amb totes les mutacions que és capaç de fer. I en l'altre extrem hi ha els metges que atenen els malalts, els investigadors, les vacunes i les restriccions que aproven els governs. Amb el canvi d'estació, ara que ha de venir l'hivern, la corda es tensa a favor del virus: més fred, menys humitat, més vida als espais tancats. S'hi afegeix la nova variant delta plus: que és més contagiosa i que ja ha començat a circular per Catalunya.

En les properes setmanes seran determinants els indicadors de la malaltia: sobretot, el d'hospitalitzacions. En el moment en què es disparin els ingressos per Covid, Salut haurà de moure fitxa: bé tornant a recuperar alguna de les restriccions que ja són al calaix, bé explorant aquestes noves eines per restringir la mobilitat de la gent, com és el certificat Covid. Una eina que si bé és cert que tindria menys impacte sobre l'activitat econòmica, porta adherits alguns condicionants que caldria clarificar, com ara si la protecció que ofereix de les dades sanitàries dels usuaris és total; si el conjunt de la població hi té accés o si per contra es tracta d'una nova palanca de la bretxa digital; i si les falsificacions son fàcils de detectar.

No hi ha hagut cap passa que hagi estat senzilla, des de l'inici de la pandèmia. Aquesta tampoc ho serà i, com totes les anteriors, ve carregada de contradiccions i pegues que faríem bé de debatre a fons (ara que ja acumulem 19 mesos d'experiència) per evitar que ningú en surti perjudicat ni quedi enrere.

Anar al contingut