De pare modèlic a viure en un caixer automàtic
El macroespai de la Fira de Sabadell que la Creu Roja de Catalunya fa servir d'espai logísic per al repartiment de menjar
ANÀLISI

La pobresa, una realitat incòmoda per als partits

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

L'economia és sempre la principal preocupació dels ciutadans. Arribar a final de mes, poder pagar totes les factures, omplir el carro al súper i comprar roba als nens és un maldecap per a moltes famílies. En molts casos, és un tema que treu la son.

Fa una setmana que estem en campanya electoral, inundats de promeses i d'atacs i retrets entre candidats. És un bon moment per posar el termòmetre i saber el grau de compromís dels partits amb el carrer. Aquests dies alguns han dedicat més minuts a parlar de Bildu i d'ETA que del preu dels aliments o de l'habitatge. ETA ja no hi és (es va dissoldre fa més de deu anys), però el tiquet de la compra i el rebut del lloguer sí que hi són, i hi són cada dia. 

I les 157.000 persones en situació d'extrema vulnerabilitat també hi són. Són les que té controlades la Creu Roja i són un 31% més de les que hi havia abans de la pandèmia. De perfils molt variats: no se'n pot fer un retrat definit. Tots tenen en comú que amb el que ingressen no poden comprar menjar, ni pagar el pis, ni la llum, ni l'aigua.

Quan els governs proclamen que l'economia va bé i omplen els titulars de xifres i de percentatges, obvien aquesta realitat. Ho hem vist aquesta setmana, amb l'optimisme de Brussel·les amb la previsió de creixement de l'economia espanyola. Un creixement que no arriba a tot arreu, que es queda només en algunes capes de la societat, mentre que per sota es continua estenent aquesta taca. 

És una realitat incòmoda per als partits, que tenen l'encàrrec de millorar les vides dels ciutadans i de resoldre problemes. Per tant, no és un tema que doni per fer lemes de campanya ni debats electorals. Però l'ull crític que sempre hem de tenir activat en tot moment no pot passar-ho per alt.

Des de la política es poden prendre decisions que ajudin a encarrilar la sortida a la situació d'aquesta bossa de pobresa que va a més. La recepta del paracetamol per al maldecap de tantes persones que és la butxaca la té l'administració. 
 
I diumenge 28, a l'hora de triar quina papereta s'ha de posar a l'urna, aquests temes també hi han de pesar. 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut