Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

La pandèmia dispara la recerca de cases amb jardí i pisos amb balcó o terrassa

El portal immobiliari Fotocasa constata un descens del preu de compra de l'habitatge i un increment del preu del lloguer

Actualitzat

La pandèmia de la Covid-19 està sacsejant el mercat immobiliari. L'auge del teletreball ha fet créixer un 40% la recerca d'habitatges amb terrassa, balcó o despatx, segons el portal immobiliari Fotocasa, i es consolida una tendència que no és nova: abandonar la ciutat per apropar-se a la natura. La directora de comunicació del portal, Anaïs López, parla d'un canvi absolut en la cerca d'un habitatge.

"La tipologia finca rústica és ara mateix el que més cerques està tenint, ha crescut un 46%. Després xalets i cases adossades, que han pujat entorn a un 25%. Això, òbviament, està traslladant la gent fora de la ciutats perquè, de finques rústiques, a Barcelona, no en trobem."

Es tracta d'una nova demanda d'habitatge que el mes de febrer no existia. En la majoria de casos parlem, sobretot, de persones que tenen uns estalvis, que fins ara no havien pensat a canviar de residència, i amb el confinament s'han adonat que no viuen on realment volen.

 

Els preus de compra estan baixant

López és conscient que la pandèmia farà rebaixar els preus de compra, però tampoc espera grans rebaixes.

"Podem estar parlant d'un 5% de rebaixa per aquest any. Ara està baixant un 2% interanual, però és una baixada que no està relacionada amb el coronavirus i que ja esperàvem. Hem de tenir en compte que estem gairebé un 40% per sota dels preus de la bombolla immobiliària del 2007."

L'economista Raf Jacobs, professor del màster immobiliari de la UB, explica que en alguns casos el context ja ha obligat a renegociar condicions de compra i es mostra convençut que la baixada es notarà als portals immobiliaris les pròximes setmanes.

"Els clients s'han adonat que les condicions han canviat. En casos, comprador i venedor s'han posat d'acord per fer una baixada de preu de 10.000 o 12.000 euros. I el venedor ho fa perquè és millor fer un descompte d'un 5% o 8% abans de no vendre. Hem vist baixades al centre de Barcelona d'entre un 5% i un 12% durant les últimes setmanes."

 

En període d'incertesa, hi ha diners al mercat?

Tot i el període d'incertesa que s'obre, Jacobs afirma que hi haurà compres perquè hi ha persones que han estalviat i ho veuen com una inversió.

"Ara veuen que és el moment perquè hi ha descomptes al mercat. Ara bé, abans de buscar habitatges cal fer un equilibri realista de característiques de pis, de zona i de pressupost. Si no, et pots frustrar com a comprador perquè buscaràs coses que no pots pagar o que no existeixen."

 

Renegociar el lloguer

La tendència en el lloguer, en canvi, està funcionant a la inversa. Els preus als portals han pujat fins a un 10%. Per què? Anaïs López argumenta que es deu als pisos que fins ara eren turístics.

"Hi ha pisos que venen del sector turístic i que, com que veuen que no tindran gaire sortida, estan entrant al lloguer residencial de llarga durada. Aquests pisos estan acostumats a tenir una rendibilitat alta i estan entrant amb uns preus més elevats, que estan fent pujar la mitjana."

Jacobs explica que els llogaters poden aprofitar per renegociar els contractes.

"Fàcilment baixades de 100 o 200 euros. Els propietaris estan oberts a parlar del preu perquè tenen molt por de quedar-se sense cobrar o amb un pis buit."

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut