"Kamala Harris: negra, dona i poderosa"
Kamala Harris, la vicepresidenta dels Estats Units, saluda Joe Biden en la presa de possessió. Font: Reuters
ANÀLISI

Kamala Harris: negra, dona i poderosa

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
TEMA:
Kamala Harris

Els Estats Units i, de rebot, la resta del món enceten una nova etapa. Donald Trump, fora de la Casa Blanca, marxant-ne per la porta del darrera, agre i desafiador fins a l'últim minut. Els nous hostes del poder nord-americà tenen el repte de cosir tot el que Donald Trump ha esquinçat. Que no és poc.

Hi ha hagut molts missatges, en la presa de possessió de Joe Biden. Una vegada més, un acte protocol·lari i especacular, un show televisiu per a milions d'espectadors d'arreu del planeta. Simbolismes com el colom daurat de Lady Gaga, o el tros de Bíblia que va fer servir Biden per jurar. I també missatges de més envergadura, com és la figura de Kamala Harris, la primera en moltes coses. L'habilitat política de Joe Biden va quedar demostrada el dia que la va escollir com a número dos. Havia estat la rival més dura durant tot el procés intern cap a la candidatura, qui li va fer les crítiques més ferotges, i ell va decidir tenir-la a prop. Harris defensa unes posicions tan radicals respecte a les de Biden, que és un contrapès que pot fer créixer molt aquesta presidència. Defensarà idees i forçarà debats que d'una altra manera no haurien entrat a la Casa Blanca.

Negra, dona i poderosa. Kamala Harris no és només un gest, ni un símbol. És el resultat de moltes lluites. És l'encarnació del poder polític d'un col·lectiu enorme, als Estats Units, fins ara menystingut i silenciat: les dones negres, que marquen el pas del Partit Demòcrata. Així ho veuen analistes del New York Times.

No és un èxit personal. És un pas endavant per al conjunt de la societat nord-americana. Una victòria de les lluites pels drets socials dels negres, de les dones i de les minories que conformen la peculiar personalitat nord-americana. "No em digueu que les coses no poden canviar", va dir Joe Biden ahir al Capitoli. La té a ella, té Kamala Harris amb tot el que això representa.

Venint d'una etapa tan fosca com ha estat la de Trump, veure una dona negra poderosa, somrient, fent xocar els punys amb homes poderosos a l'escala del Capitoli és el millor missatge d'esperança per a un dels països més egòlatres del món.

ARXIVAT A:
Kamala Harris Joe Biden Eleccions Estats Units
Anar al contingut