Guia imprescindible per anar a buscar bolets
El matí de Catalunya Ràdio

Guia imprescindible per anar a buscar bolets

Les zones de Catalunya i les condicions climàtiques que has de tenir en compte per atrapar-los tots

Enllaç a altres textos de l'autor

Marta Carreras

Redactora d'"El matí de Catalunya Ràdio" i copresentadora del "Catalunya migdia"

@MartaCarreras_
Actualitzat

Segur que si ets un bon boletaire coneixes els millors llocs per anar a buscar bolets. En primer lloc s'ha de tenir en compte que l'activitat del bosc té a veure amb les condicions climàtiques de la zona. El procés d'activació del bosc pot durar unes sis setmanes segons el tipus de bolet. Per tant, si la temperatura i la humitat són favorables, hi haurà bolets cada dia.

Per ser més concrets, si ha plogut durant uns dies i les temperatures no han estat ni molt caloroses ni molt fredes, trobaràs bolets fins i tot a 1.000-1.500 metres, per exemple al Prepirineu, que és una bona zona per a aquests dies. També, durant aquest pròxim mes podem trobar bolets a les terres del sud i al Pirineu, però això s'anirà acabant amb l'arribada del fred i les glaçades, ja que els bolets aniran baixant de cota.

bolets
L'expert en bolets Marc Casabosch a 'El matí de Catalunya Ràdio'

Quan surten els bolets?

1. Principi de temporada: En aquesta etapa els bolets se situen fora del bosc. Busquen espais de llum i per això creixen als marges i laterals del bosc.

2. Plena temporada de bolets: Quan ens trobem en la plena temporada de bolets és quan les condicions climàtiques canvien i els bolets s'amaguen dins del bosc. Aquí és quan buscar bolets es converteix en joc.

3. Final de temporada: Quan ja s'acaba la temporada perquè el fred ha arribat, els bolets tornen a sortir a les vores del bosc i a les clarianes. Llavors busquen espais de llum i calor, igual que el principi de la temporada.

Bolets en un cistell al bosc (Valeria Boltneva / Pexels)

Guia de l'aprenent

Si tot just estàs endinsant-te en el món dels bolets, aquí tens un petit resum de què és imprescindible per ser un bon boletaire.

El primer pas i el més senzill és respectar l'entorn i ser curós amb l'espai. El bosc és un espai compartit amb els animals, persones i treballadors del món rural, i fer-ne un bon ús facilitarà la convivència i la preservació del bosc.

Això també vol dir que quan trobem un bolet és indiferent el mètode d'extracció (tall o arrencar), però l'única norma és ser curós amb l'entorn immediat d'allà on els extraiem.

Si el primer dia no trobes bolets, tranquil, no t'estressis. Sortir a buscar bolets és pràctica, pràctica i més pràctica, la teoria queda totalment en segon pla.

Ja veuràs com a poc a poc aniràs tenint una millor intuïció i sabràs entendre els senyals que aquell bosc està en producció. I per últim, un cop arribis a casa i comencis a fer el dinar, recorda que és millor evitar mullar el cistell on has portat els bolets.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut