Europa considera la violència masclista un eurodelicte
ANÀLISI

Europa considera la violència masclista un eurodelicte

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Laura Rosel

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat

Tard, però les institucions europees reaccionen. L'Europarlament admet que les xifres de dones assassinades, maltractades i assetjades sexualment és insostenible. Una de cada tres europees ha patit violència per part d'homes a Europa. I cada setmana, 50 dones moren assassinades pel fet de ser-ho, a mans d'homes.

No és una anècdota. No és "al cap" dels partits d'esquerres, com diu algun representant irresponsable de la dreta més insensata. El Partit Popular i VOX són els únics que no han fet costat a aquesta petició del Parlament Europeu. Els de Pablo Casado s'hi han abstingut. Com si l'abstenció fos una opció per a la dona cosida a ganivetades ahir mateix a la Corunya per la seva parella o per la de dilluns, assassinada també pel seu home a la Vila-Joiosa. En van 35, a Espanya, de dones assassinades des del gener. Els d'Abascal, directament hi han votat en contra.

El fet que la violència de gènere sigui un eurodelicte vol dir que quedarà al mateix nivell que el terrorisme, el narcotràfic o la delinqüència organitzada. Delictes transfronterers. Per tant, els maltractadors podran ser perseguits per tot el territori europeu: no es podran amagar al país del costat, perquè també els perseguiran.

Però tot això, a hores d'ara, encara és poc més que una declaració d'intencions. El que fa el Parlament Europeu és instar la Comissió Europea a aprovar una normativa europea amb mesures concretes i compartides per als 27 estats membre. Serà complicat: no hi ha unanimitat entre els socis europeus sobre aquesta qüestió per molt escandaloses que siguin les evidències. Hi ha sis països que encara no reconeixen la violència masclista i ho demostren rebutjant acords internacionals com el Conveni d'Istanbul. Bulgària, Hongria, Letònia, Lituània, Eslovàquia i la República Txeca.

En tot cas, és una bona notícia que Europa faci aquest pas. Un compromís important de cara a les europees, que tant de bo es comenci a aplicar ben aviat i a donar resultats.

Mentrestant, aquest 2021 a Espanya 35 dones han mort assassinades per homes amb qui tenien o havien tingut una relació. També aquest any, cinc menors han mort per violència masclista a Espanya. I només en el primer trimestre de l'any, les denúncies per violació es van disparar prop d'un 25% respecte a l'any anterior. Benvingut sigui, el reconeixement d'Europa.

Anar al contingut