El Congrés espanyol, donant exemple apagant-se a la nit, tal com marca el decret
El Congrés espanyol, donant exemple apagant-se a la nit, tal com marca el decret
ANÀLISI

Espanya envia un missatge a Europa: els deures ja es fan a l'agost

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

A aquells que ahir vau anar a dormir més tard o els que us heu llevat més d'hora, potser us ha fet gràcia comprovar fins a quin punt les primeres mesures d'estalvi energètic s'han començat a notar ja o no.

Els que ens despertem a les 4 de la matinada us podem explicar que, de moment, ho hem notat poc. Hem vist oficines buides de l'administració sense treballadors encara amb els llums encesos tota la nit, concessionaris de cotxes i botigues de sofàs amb tota la il·luminació encesa a altes hores, i aparadors de botigues de roba i sabons també ben il·luminats, tot i que des d'aquesta mitjanit ja estan en vigor les primeres mesures que persegueixen un objectiu clar: estalviar energia.

Entrem, per tant, al dia 1 de l'estalvi energètic. El primer dia on hauríem de començar a notar que els aires condicionats de comerços, centres comercials, equipaments culturals, centres de treball i edificis públics i d'estacions de transport estan com a molt a 27 graus (amb moltes excepcions, això sí) i a partir de les 10 del vespre, els llums dels aparadors dels comerços s'apaguen.

Tot i la batalla política que alguns presidents de comunitats autònomes governades pel PP han aprofitat per fer, malgrat que només uns dies abans el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, proposava un pla d'estalvi que incorporava també apagar l'enllumenat públic nocturn, les mesures s'aniran aplicant amb molt més seny i sentit comú del que han demostrat certs responsables polítics. Al final, l'objectiu no és sancionar sinó impulsar la voluntat d'aportar a l'esforç col·lectiu.

La gran incògnita és si amb aquestes mesures ja n'hi haurà prou o seran només l'aperitiu del que ens trobarem a la tardor. Tot i que la vicepresidenta i ministra per a la Transició Energètica, Teresa Ribera, deia aquí a "El matí de Catalunya Ràdio" divendres que el govern espanyol no té la intenció d'entrar a les cases dels ciutadans.

Si el millor està per venir o no, només ho podrem comprovar a partir de la tardor. No fos cas que hàgim de dir allò de "mira que abans vivíem bé i no ho sabíem."

El missatge d'avui, però, té també una lectura de portes enfora: Espanya diu a Brussel·les que els deures en matèria energètica ja els està fent i abans que ningú, en ple mes d'agost. Ara caldrà veure si Europa l'hi compra.

Anar al contingut