La vicepresidenta Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, amb Isabel Rodríguez i Félix Bolaños (EFE/Mariscal)
La vicepresidenta Teresa Ribera, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, amb Isabel Rodríguez i Félix Bolaños (EFE/Mariscal)
ANÀLISI

Ens haurem d'estrènyer el cinturó energètic

Enllaç a altres textos de l'autor

Marina Romero

Editora d'"El matí de Catalunya Ràdio" a l'estiu

@marinaromero_
Actualitzat

Regular la temperatura a edificis públics; 19 graus a l'hivern, 27 a l'estiu als transports, estacions i aeroports, centres culturals i hotels. A les botigues, les portes hauran d'estar tancades com més temps millor i els llums dels aparadors apagats a partir de les 10 de la nit, també dels monuments i dels edificis públics que no estiguin en ús. Vigilar aquestes mesures serà competència de les comunitats autònomes i hi haurà un règim sancionador.

Són les noves mesures d'estalvi per reduir el consum energètic, en una economia de guerra que ha aprovat el govern espanyol. L'executiu dona set dies per publicar al Butlletí Oficial de l'Estat un reial decret que estarà vigent fins a l'1 de novembre de 2023. I una advertència: les administracions han de ser les primeres a donar exemple.

Es tracta d'unes mesures que permetran estalviar perquè, com deia aquest dilluns la vicepresidenta Teresa Ribera, "no ens podem permetre el luxe de perdre ni un quilowatt hora", i demanava un esforç de tothom per minimitzar l'impacte.

Els ministres van voler sortir ahir a anunciar totes aquestes mesures a l'hora dels informatius de la nit, per donar transcendència a les restriccions. Per uns moments ens van traslladar a l'època més dura de la pandèmia, quan actualitzaven les restriccions en funció de l'evolució del virus.

És una manera de dir-nos que el que pot venir és pitjor, que no és cap broma. Això va de debò. Cal començar a assumir que els pròxims mesos seran durs. En definitiva, és el primer pas d'unes mesures que s'aproven ara, en plenes vacances estivals, per pair l'estalvi energètic que viurem. Al setembre n'arribaran de noves. Per arribar a reduir fins a un 7% del consum d'energia fins al 2023. Ens hem d'acostumar, ara sí, a una nova realitat.

Potser, però, sortir a les 9 del vespre a La Moncloa per anunciar aquestes mesures i acabar de donar totes les explicacions a quarts d'11, no seria la millor fórmula per intentar conscienciar la gent que cal un canvi d'hàbits. Si aquesta roda de premsa s'hagués fet d'aquí 7 dies, abans d'acabar la compareixença, s'haurien hagut d'apagar els llums de La Moncloa. Donar exemple amb mesures excepcionals en moments excepcionals, també és això.

Anar al contingut