Els metges demanen "prudència, rigor i sacrifici"
Els metges demanen "prudència, rigor i sacrifici"
ANÀLISI

Els metges demanen "prudència, rigor i sacrifici"

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
TEMA:
Covid-19
Els metges demanen "prudència, rigor i sacrifici"
Els metges de diferents hospitals catalans demanen "sacrifici" per afrontar la tercera onada. Font: EFE
Cada dia s'estavella un avió Airbus 320 a l'estat espanyol. Aquest és el símil que fan servir mig centenar de metges de diferents hospitals catalans en la carta que adrecen a la ciutadania en un moment tan delicat com aquest, que no tenim del tot clar si s'està allargant la segona onada o si ja estem entrant en la tercera.
 
Hi ha molts contagis cada dia i molta gent ingressada als hospitals. Però també hi ha moltes xifres arreu, des de fa molts mesos, i tants números poden fer perdre la perspectiva. Per això els metges posen aquest exemple: amb el coronavirus estan morint tantes persones com si caigués un Airbus 320, els dies millors, o un Boeing 747, els pitjors. Si aquest fos el titular cada dia, l'impacte en l'opinió pública probablement seria més fort i el comportament social seria un altre. Però el llindar de tolerància davant del dolor ja l'hem posat a prova altres vegades i el resultat sovint és colpidor.
 
En la carta que aquests metges han fet pública coincidint amb l'empitjorament dels indicadors, alerten d'altres efectes preocupants de tants mesos de pandèmia: als hospitals s'estan fent menys visites de malalties mentals, s'estan diagnosticant menys casos de càncer, i s'estan atenent casos més greus d'infarts i ictus. Hi afegeixen el problema estructural de la falta de recursos, que fa que el sistema sanitari vagi sempre coix. I aquest és un desequilibri que crema i que tan bon punt passi la pandèmia s'haurà d'abordar com una prioritat.
 
A les portes de la tercera onada, els metges, i la resta de personal sanitari, demanen que hi posem seny. Que les recomanacions dels epidemiòlegs ens les hem de prendre seriosament i que no es pot afluixar en la prevenció, ara que els contagis tornen a estar en fase d'expansió. La fatiga és a tot arreu, després de tants mesos, i és comprensible -a casa, a la feina, als hospitals...-; però encara no es veu la llum al final del túnel. El doctor Argimon ho deia ben clar ahir en aquest programa. I no es veurà fins que el gruix de la població estigui vacunada; però mentre la incidència del virus continuï tan disparada com ara, la vacunació servirà de ben poc.
 
A l'Airbus 320, per cert, hi caben 220 persones. Al Boeing 747, més de 500.
ARXIVAT A:
Covid-19
Anar al contingut