Els CDRs a "El matí": "Sempre ens hem basat en la desobediència civil no-violenta"
En una entrevista escrita, els portaveus nacionals dels CDRs asseguren que no han proposat cap acció "que sigui susceptible de ser considerada com a terrorisme"
Els CDRs a "El matí": "Sempre ens hem basat en la desobediència civil no-violenta"
Els CDRs es desmarquen d'accions violentes: "Sempre ens hem basat en la desobediència civil no-violenta"
El matí de Catalunya Ràdio

Els CDRs a "El matí": "Sempre ens hem basat en la desobediència civil no-violenta"

En una entrevista escrita, els portaveus nacionals dels CDRs asseguren que no han proposat cap acció "que sigui susceptible de ser considerada com a terrorisme"

Actualitzat
TEMA:
CDR

Què són, a dia d'avui, els CDR? Quina ha de ser la seva funció?

Els CDR som assemblees de persones anònimes que, com a agents mobilitzadors i autoorganitzats, tenim com a objectiu treballar per la implantació de la República Catalana com a resposta política als greuges culturals, econòmics i socials als quals l'estat espanyol sotmet la societat catalana.

Com s'estructuren? Es manté una gestió descentralitzada i amb independència de cada nucli?

Ens estructurem a través de les assemblees locals, que tenen autonomia per posar en marxa les mobilitzacions que s'hi aproven, i que es coordinen si aquestes superen l'àmbit local.

Quins són els objectius que es marquen els CDR en l'escenari actual? Com s'ha de respondre a les sentències?

L'objectiu que no es perd de vista és la independència de Catalunya. Això implica ser transversals per tal de fer saber al govern de la Generalitat que el mandat del poble és irrenunciable i per denunciar les arbitrarietats que perpetra l'estat espanyol des de les seves institucions autoritàries. Sobre això sí que volem remarcar que la repressió que provoca el Departament d'Interior a través del cos de Mossos d'Esquadra i -molt especialment, però no només- des de les unitats Brimo i ARRO, és indistingible de la repressió que provoquen la Guàrdia Civil o la Policia espanyola, igual de barroera, desproporcionada i embogida.

Per als CDR, els tres cossos comparteixen la mateixa praxi repressora i el mateix autoritarisme demofòbic contra el dret a la protesta. És per això que hem exigit en múltiples ocasions la dimissió o la destitució del conseller Buch

 

Pel que fa a les sentències, les assemblees locals tenen preparades diverses accions sorpresa que es duran a terme de manera coordinada. També creiem que les Marxes son una acció molt potent, i ja vam ser els mateixos CDRs els qui vam impulsar la proposta. Posteriorment s'hi han sumat ANC, Òmnium Cultural i altres organitzacions per fer una resposta de país. Com heu pogut saber a les últimes hores, també afegirem una sisena columna el tercer dia de marxes i ho complementarem amb accions dins de totes les marxes publicades. És vital entendre que les Marxes per la Llibertat són una aposta de mobilització important com a col·lectiu, però serà una més de les moltes que hi ha preparades. Creiem que només amb una mobilització determinada, constant i massiva conseguriem encaminar-nos en els nostres objectius, com ja portem dos anys fent.

Quins són els mètodes a utilitzar? Es contempla utilitzar la violència com a element de protesta?

El moviment dels CDR sempre s'ha basat en la desobediència civil no-violenta i no hi ha cap canvi en aquest sentit. El debat sobre la violència és interessat, prové de les mateixes institucions de l'Estat que volen condemnar per rebel·lió en Jordi Sànchez i en Jordi Cuixart, per esmentar dos presos polítics, i que consideren que és violent desconvocar una concentració enfilats a un cotxe. L'únic que es pretén és manipular l'agenda política catalana i desviar el focus d'atenció cap a qüestions on l'Estat vol enfangar la legítima aspiració de la societat catalana de constituir-se com a República. Per tant, és un debat que no ens interessa.

Teniu constància que algun CDR hagi preparat o estigui preparant accions violentes?

Els CDR ens basem i actuem en la desobediència civil no-violenta. S'ha d'insistir que el relat de la violència és una invenció interessada de les institucions de l'Estat

 

Quin vincle hi ha entre els CDR i les set persones empresonades preventivament i acusades de terrorisme? Alguna d'aquestes persones preparava accions violentes?

Qualsevol persona pot participar en les assemblees dels CDR. Aquestes set persones detingudes, com moltes altres, poden haver participat en les seves assemblees locals. Això que diem que "Tots som CDR" no és un eslògan, és una realitat. Des de cap assemblea de CDR no s'ha proposat cap acció que sigui susceptible de ser considerada com a terrorisme. Per contra, aquells que malden per relacionar independentisme amb terrorisme impedeixen que s'investigui un atemptat terrorista real que va causar víctimes mortals el 17A, cosa que hem denunciat en una acció el passat 17 d'agost davant de la Sagrada Família, i no tenen cap escrúpol a justificar la brutalitat policial del Primer d'Octubre, o de filtrar informació sobre secrets de sumari ni tampoc cap mesura a l'hora de linxar públicament aquestes set persones detingudes, tot escampant informació privada sobre elles en articles de diari

En aquest sentit, des del moviment dels CDR pensem que es tracta d'un altre muntatge policial, judicial i periodístic, com el dels joves d'Altsasu i molts d'altres, sense cap fonament real, per la qual cosa exigim la immediata posada en llibertat de les set detingudes del passat 23 de setembre

L'estructura dels CDR ha tingut o té algun contacte amb el president Torra, el president Puigdemont o amb cap altre representant polític?

Els CDR estem oberts a interlocutar amb qualsevol actor, ja sigui polític o social, des del respecte a la nostra independència i autoorganització. El moviment considera positiu que existeixi fluïdesa amb tot l'espectre cultural, social i polític del país, però les interlocucions que hi hagi pogut haver o que hi puguin haver en un futur amb qualsevol actor no impliquen que hi hagi cap supeditació dels CDR a cap d'aquests actors: els CDR no reben instruccions de ningú més que de les assemblees locals.

Quina relació hi ha entre els CDR i el Tsunami Democràtic? Hi doneu suport?

És benvingut qualsevol col·lectiu, entitat o agent mobilitzador que treballi per la independència de Catalunya des de la desobediència civil no-violenta. En aquest sentit, el Tsunami Democràtic ha generat moltes expectatives, però realment no sabem quines propostes faran o quines mobilitzacions tenen previstes.

Hem de pensar que la societat catalana està exhausta d'anar a mobilitzacions que no tenen practicitat a l'hora de reeixir políticament en favor de la independència de Catalunya

Si el Tsunami Democràtic fa propostes d'accions de desobediència civil no-violenta que ens permeten vertebrar conjuntament un nou embat a favor de la República Catalana, juntament amb altres actors i si les assemblees locals així ho decideixen, els CDR ens sumarem a les accions que promogui el Tsunami Democràtic com podem sumar-nos a les accions que proposin altres actors, per tenir més ressó sobre les demandes de la societat catalana.

ARXIVAT A:
CDR

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut