Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
El matí de Catalunya Ràdio

Els Bombers avisen que Catalunya pateix "la pitjor campanya d'incendis" dels últims 25 anys

El portaveu dels GRAF de Bombers avisa que el risc d'incendi pot durar fins al mes de novembre

Jordi BraconsActualitzat

Catalunya té cada vegada més perill de patir un gran incendi que cremi bona part del territori. És l'avís que fa el cos de Bombers, que alerta que cada vegada hi ha més zones forestals juntes l'una amb l'altra, i moltes d'aquestes estan mal cuidades. El cap del Grup de Reforç d'Actuacions Forestals, Marc Castellnou, diu en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", que l'abandó del món rural està perjudicant i molt el territori, i que fa augmentar encara més el risc d'incendi:

"El canvi climàtic no està fent tot sol els incendis. Es troba una Catalunya rural molt poc atesa i molt abandonada."

Castellnou afegeix que cal dotar de recursos el sector primari per potenciar el món rural:

"Prevenció és preparar el terreny per apagar incendis. El que volem és gestionar el terreny perquè no pugui sustentar els incendis. Amb prevenció només perdem la partida. Sense un territori gestionat, el sistema d'extinció no se'n sortirà."

Els Bombers asseguren que cada vegada hi ha més risc que es produeixi un gran incendi a la zona del Pirineu, i que cremi bona part de les 106.000 hectàrees de tota la serralada. Un incendi de grans dimensions --que ja s'ha viscut en alguns països del món occidental-- que Catalunya, segons els Bombers, "té sort" de no haver patit encara.

Fer polítiques reals, no d'estiu

Marc Castellnou lamenta que des de fa temps els Bombers reclamen més polítiques de cura del territori. Per això, anima els polítics a gestionar el territori "durant tot l'any":

"El país ha acceptat que té un problema, i ara és moment de posar-hi solucions. Hem de ser seriosos. Calen polítiques de país, coherents i no d'estiu. Al desembre ja ningú no es recorda de què ha passat."

I ho compara amb la feina que s'està fent per potenciar les energies renovables:

"Si hem sigut capaços de fer polítiques de renovables, hem de ser capaços de fer el mateix a nivell d'incendis i sector primari. Ser conscients d'entendre el valor que té tenir un territori gestionat per evitar emergències que poden ser devastadores a nivell de país."

Com més diversitat hi ha, explica Castellnou, més difícil és per a les flames propagar-se. Per això avisa que no és bo que el 70% del paisatge del país sigui bosc.

El foc afecta la muntanya entre Can Manel i les Teules
Un home i una menor, acusats de provocar l'incendi d'Olivella que va cremar 160 hectàrees (ACN)

Els bombers necessiten més mans i material

Per afrontar els nous tipus d'incendis, els Bombers han canviat la seva estratègia a l'hora d'abordar l'extinció d'incendis. Ara, explica Marc Castellnou, esperen a veure cap a on pot avançar un foc per centrar-hi els esforços:

"És evident que flames de 30 o 40 metres no les podem atacar, sinó quan tingui 3 o 4 metres de flama. I això ho hem de fer fent un pas enrere, quan canvia d'estructura forestal, quan cau la nit o quan giri el vent. Si ho intentem fer tot, no arribem enlloc."

Tot i això, els Bombers necessiten més personal i millors recursos per aconseguir minimitzar l'impacte dels incendis cada vegada més successius.

"Aquestes dinàmiques de canvi climàtic fan que els Bombers estiguem sobreexposats a l'experiència diària. Estem renovant materials i personals, es necessiten recursos i gent sempre, i necessitem arribar als objectius marcats"

Marc Castellnou també reconeix que molts dels nous bombers no tenen l'experiència de viure grans episodis d'incendis. Això sí, cal adaptar el cos i els agents als nous temps de canvi climàtic i de nous formats d'incendi.  

ARXIVAT A:
Incendis
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut