El rei emèrit i la infanta Elena, dins del cotxe conduït per Pedro Campos que l'ha portat a Sanxenxo
El rei emèrit i la infanta Elena, dins del cotxe conduït per Pedro Campos que l'ha portat a Sanxenxo (Europa Press/Álvaro Ballesteros)
ANÀLISI

El despropòsit de la tornada del rei emèrit

La marxa del rei emèrit va ser un despropòsit, ja que estava pendent de resolucions judicials i a sobre es va instal·lar en un lloc com Abu Dhabi. Ara la seva tornada a Espanya també es fa malament.

El rei Joan Carles ha estat eximit de responsabilitat per tres motius: inviolabilitat, prescripció dels delictes i tres regularitzacions fiscals que són l'admissió de la seva culpa. Però tot això no treu la responsabilitat ètica.

El govern de Sánchez diu que ha de donar explicacions, però quines explicacions podria donar? En realitat l'únic que podria fer és demanar disculpes i aquest cartutx ja el va gastar.

La monarquia parlamentària és un sistema polític tan democràtic com la república. La república, "per se", no garanteix sempre un bon sistema democràtic. Hi ha repúbliques molt poc democràtiques.

Però la monarquia, per ser democràtica, donat que no hi ha una legitimitat electoral pel mig, ha de basar-se en una acceptació àmplia dels ciutadans que dipositen la seva confiança en aquella institució, es basa en una tradició i una autoritat moral. I és tot això el que s'ha destrossat.

Però a més ha provocat tot just el contrari a què ha d'aspirar un cap d'estat, ja que ha contribuït a la polarització política entre dreta i esquerra, partidaris i detractors. Efectes col·laterals que el seu fill no està sent capaç d'evitar.

ARXIVAT A:
Casa Reial espanyola
Anar al contingut