Decàleg del feixisme
Decàleg del feixisme
ANÀLISI

Decàleg del feixisme

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Directora i presentadora d'"El matí de Catalunya Ràdio"

@laura_rosel
Actualitzat
Decàleg del feixisme
Manifestació feixista a la plaça Artós, a Barcelona, el 17 d'octubre del 2019 (Reuters / Rafael Marchante)

Avui fa 5 anys que va morir l'escriptor i pensador Umberto Eco.

I aquesta setmana, que s'ha parlat tant -i segurament tan malament- de l'homenatge a la División Azul a Madrid és un bon moment per recordar la conferència que Eco va fer l'any 1995 i que ara sembla premonitòria. Va advertir de l'amenaça del que ell anomenava "feixisme etern": una llavor que perdura en el temps, resistent. Avisava que la televisió i els nous canals de comunicació, internet -bàsicament-, es convertirien en una pista de patinatge per al feixisme, a través del populisme. 26 anys després, el vaticini del filòsof italià es converteix en realitat.

A mi em va bé anar a buscar textos i referències com aquesta per situar-me.

En el llibre "Contra el feixisme", Eco parla d'una onada àmplia, en moviment constant, que pren formes i colors diferents. De vegades, fins i tot, aparentment innocents. I que ens obliga a estar atents per desemmascarar-lo. Com podem saber què és feixisme i què no, si és capaç de mutar? En aquella conferència del 95, Eco ens va deixar un llegat molt important: un decàleg del feixisme. Catorze característiques per identificar el feixisme etern, i una de sola ja és suficient perquè una mena de nebulosa feixista arreli.

El culte a la tradició, per exemple. El rebuig al pensament crític (qui porti la contrària és un traïdor); la por a la diferència (el racisme per definició); la desconfiança de la cultura (perquè pot portar a actituds crítiques); la crida a les classes mitjanes frustrades, castigades per alguna crisi; el nacionalisme (entès com el privilegi únic d'haver nascut en un territori enfront dels altres, els enemics); el masclisme, o el populisme que entén el poble com una "qualitat monolítica", més enllà dels individus, que, com a tals, no tenen drets.

Són alguns dels trets que té aquest fil invisible que, segons Umberto Eco, és el feixisme. Només cal fer una ullada al nostre voltant. Hi són.

Anar al contingut