
Aigua calenta o freda? Com rentar bé els plats amb el rentavaixella o a mà
Els estris que no has de posar mai al rentaplats, fregar els plats mentre cuines o netejar bé el fregall i les baietes per evitar els bacteris, entre els consells
Si fregues amb el rentavaixelles
El gran avantatge del rentavaixelles és el fet que, clar, la cosa es fa sola! Tots tenen un nombre determinat de programes que asseguren un rentat a prou temperatura per garantir no només que els plats surtin nets, sinó lliures de gèrmens.
Teòricament, els estudis indiquen, a més a més, que amb els models nous més eficients, el rentavaixelles ens ajuda a estalviar aigua, si el fem servir amb seny.
La contrapartida és que ens fa gastar llum, són estris relativament cars, i no només s'inverteix una pila de materials i combustible en la seva fabricació, sinó que de seguida que queden obsolets es transformen en una deixalla considerable.

Seguir les indicacions del fabricant
Obvietats d'aquestes a vegades cal dir-les. Llegeix les instruccions. Descobriràs un univers infinit de possibilitats, en lloc de perdre el temps encantat intentant desxifrar per què s'ha encès aquell coi de llumet vermell.
Omplir bé el rentavaixelles
Aprofita cada viatge. Més val tenir 12 plats que no pas sis, i poder fer dos àpats, tres o quatre, per realment treure partit de la inversió en aigua i llum que suposa pitjar el botó.
Com a professional de l'hostaleria: la inversió en vaixella és de les que s'amortitza més de pressa!

Utensilis que no has de posar al rentavaixelles
Ni ganivets, ni paelles, ni utensilis delicats, ni elements amb material antiadherent. Tant teflons com fulles de ganivets són molt vulnerables a les temperatures i detergents que es fan servir a màquina.
Què fer mentre cuines?
Frega i ves rentant i recollint
No deixis la cuina feta un Cristo. Entre remenada i remenada, o al llarg dels deu minuts que triga a ser bullida la pasta, passa la baieta i renta les quatre coses que puguis tenir a la cuina.
Rasca't el clatell i el cap abans de començar a fregar els plats
Rentar els plats és una activitat del gènere de pelar escalivada, que és just quan ja tens les mans llardoses que et ve picor darrere l'orella.
Acabats de dinar o sopar, fregueu els plats al més aviat possible
No els deixis apilats a la pica per l'endemà i l'endemà i l'endemà, que tot s'asseca i la ronya hi queda incrustada. Sabies que la pica de la cuina pot arribar a acumular 500.000 bacteris per metre quadrat? Molt més que, per exemple, el vàter?
L'aigüera no és només la zona de més risc higiènic de la cuina, sinó de tota la casa! Pensa que hi tenim un combinat perfecte d'humitat i restes d'aliments que ho fan perillós, sobretot a l'estiu.
Tingueu-ho present quan escorreguis pasta a l'aigüera o netegis escarola per una amanida. L'ideal és que, després de rentar els plats, netegis l'aigüera amb un fregall ensabonat, ho esbandeixis i ho assequis amb un drap.

En quin ordre hem de fregar els plats?
Primer tingues les coses en remull amb aigua calenta, en la mesura que sigui possible. Si tens una pica de dos cossos, és ideal que una tingui mig pam d'aigua amb sabó, on hi deixareu els plats i estris. L'altra la faràs servir per esbandir, un cop tot sigui fregat i ensabonat.
Si rentes els plats d'un en un amb el raig de l'aixeta obert, malgastaràs una pila d'aigua innecessàriament.
Dos apunts de seguretat:
- Si hi ha escuma a l'aigua, posa els ganivets a una altra banda, o et pots arriscar a ficar-hi la mà i agafar-ne un per la fulla sense voler i fer-te mal.
- No hi posis vidre. Si et rellisca un plat a sobre un got et pots trobar amb una pica plena d'escuma i vidres, una combinació perillosa. En aquest sentit, afegeixo i emfatitzo molt que llencis aquell got o vas que té una rebava o que té una vora escantonada. Si estàs fregant plats o ganivets o gots i un d'ells et rellisca i fa per caure a terra, atrapeu l'instint! Aparta't i deixa-ho caure a terra. Mai dels mais col·loquis la teva mà a la trajectòria d'un got o un ganivet que cau.
Pel que fa a l'ordre, sentit comú: si fas servir un sol fregall, no se t'acudeixi començar per la paella greixosa i seguir amb els gots: primer el menys brut i en acabat el més brut.
Aigua freda o aigua calenta?
Pensa en dues coses:
- Els gèrmens, a partir dels 60 graus, comencen a morir
- Després hi ha el tema del greix: les taques més habituals tenen una base de greixos o olis. Els greixos no són solubles en aigua, però un augment en la temperatura en redueix la viscositat, els aigualeix, i això els fa més fàcils de fer marxar.
Si a més l'aigua conté un agent netejador com un sabó o un detergent, capaç de diluir-se en aigua i de barrejar-se amb els greixos alhora, una temperatura alta i greixos menys viscosos els facilita la tasca.
Finalment, molts sabons moderns tenen enzims catalitzadors biològics que acceleren la neteja. Aquests enzims solen tenir intervals molt específics de temperatura en què treballen millor.
Fregar amb guants o sense?
Posar-se guants és molt recomanable! Si no, posa l'aigua a la temperatura que no et bulli, i n'hi haurà prou. Crema hidratant abans de dormir i llestos.
Quan canviar els fregalls i les baietes?
Fregalls
- Els de tirallongues de metall, tipus "nanas" són potser els més nets, perquè no acumulen aigua i, per tant, tenen menys capacitat d'allotjar bacteris. Però amb ells et carregues les paelles en dos dies.
- Els fregalls de tipus esponja són més amables amb l'aixovar, però, sisplau, renta'ls després de fer-los servir, mira de conservar-los en sec i deixa'ls de tant en tant en remull amb aigua i lleixiu. I renova'ls! No poden durar anys.
Baietes
- La textura relliscosa i bavosa que agafen les baietes o esponges amb el temps no és greix, sinó una cosa anomenada biofilm, una capa que generen les colònies de bacteris per protegir-se i mantenir-se amb vida. És la mateixa mena de capa relliscosa i transparent que creix a sobre de les roques d'un riu o a l'interior d'un desaigüe, i a les taules i culleres de fusta!
Si baietes i fregalls no són nets, no rentarem, sinó que simplement canviarem la ronya i els bacteris de lloc. Si et trobes amb aquest fenomen, la recomanació general és la de llençar l'estri i comprar-ne un de nou.
De vegades, la seguretat alimentària no és gaire comptable amb la sostenibilitat, però, si fas atenció a rentar les coses aviat (pensa que aquest biofilm els bacteris el construeixen en un temps que va dels vint minuts a les 4 hores), no has de patir.
Hi ha qui bull els draps i baietes uns minuts, qui els deixa en remull amb lleixiu o qui col·loca fregalls en un pot amb aigua al microones. Tots aquests mètodes són bons abans d'arribar a l'extrem. Davant d'una baieta bavosa, no t'arrisquis: compra'n una de nova.

Truc per netejar els tàpers de macarrons amb tomàquet
Res de deixar-los en remull amb aigua calenta, no cal tampoc posar-hi lleixiu ni res de res. Posa-hi una mica d'aigua calenta, un raget de sabó i, alerta, un tovalló de paper! Tanca-lo bé i sacseja-ho com unes maraques. Queden impecables!