Crims

"Dieguito el Malo", la minisèrie de "Crims" sobre la fuga més emblemàtica de la Model

Cinc episodis, 45 presoners i un nom: Juan Diego Redondo Puertas. Carles Porta explica la història d'aquest atracador, que simbolitza com ningú la Barcelona canalla de finals dels 70

Actualitzat

L'any 1978 la Model de Barcelona va tenir una fuga de pel·lícula. Utilitzant forquilles i culleres, 45 homes es van escapar fent un túnel des de la infermeria fins a les clavegueres. El líder de l'operació va ser Juan Diego Redondo Puertas, conegut com a Dieguito el Malo. Potser en el nostre imaginari no és tan conegut com El Torete o El Vaquilla, però el seu currículum delictiu va ser molt més important. "Crims" reconstrueix la seva història.  

Capítol 1: La creació del mite

A finals dels 70, i tota la dècada dels 80, les bandes del carrer dominaven Barcelona. Eren nois dels barris de Trinitat, la Mina o Sant Cosme, que buscaven sortir de la misèria robant bancs i joieries. A Barcelona, hi havia 100 atracaments al mes. En aquest context, es consolida la figura de Dieguito el Malo.Capítol 2: La fuga més nombrosa de l'Europa recent

Abans de fer 18 anys, Dieguito el Malo es va convertir en una llegenda entre els delinqüents. Amb 15 va entrar per primera vegada a la presó i al llarg dels anys va ser molt generós amb les famílies d'aquells que l'ajudaven. A la presó, també es va convertir en un líder. Amb 18 anys va gestar la que probablement ha estat la fuga més nombrosa de l'Europa recent. Una fuga memorable.

Capítol 3: Qui la fa la paga

El 2 de juny de 1978, 45 homes es van escapar de la presó Model de Barcelona. Mesos després de la gran evasió, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional es van bolcar a adetenir els fugats que continuaven dedicant-se a la delinqüència. Qui pitjor ho van passar van ser les famílies dels fugitius, que van ser assetjades per les forces policials.

Capítol 4: Les desgràcies mai venen soles

Dieguito el Malo va ser un dels atracadors més buscats de Barcelona. La seva vida, però, va fer un gir. Es va enamorar i va intentar començar una nova vida lluny de la delinqüència, però degut a una condemna pendent, el van acabar condemnant de nou a presó. La seva dona es va acabar suïcidant i els seus fills van quedar desemparats.

 

Capítol 5: Delinquir, l'única sortida

Després de tota la vida a la presó per atracaments, quan li faltava poc més d'un any i mig per aconseguir la llibertat condicional, Juan Diego Redondo Puertas va tornar a cometre un atracament pel qual va ser condemnat a 19 anys més de presó. Les seves germanes creuen que ho va provocar perquè no sabia viure en llibertat. 

 

Anar al contingut