Ciutat Maragda

5 imperdibles per descobrir Marta Pessarrodona

Selecció de grans obres de l'escriptora, que aquest dilluns rep el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes
TEMA:
Literatura
Marta Pessarrodona
Marta Pessarrodona

Marta Pessarrodona va explicar, en fer-se l'anunci que Òmnium Cultural la guardonava amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, que la novel·la és gairebé l'únic gènere literari que no ha conreat. En aquesta selecció trobem poemes, biografies i narracions curtes, centrades en temes com les dones, l'exili i la poesia. 

"Setembre 30" (1969)

És el seu segon recull de poemes i està prologat per Gabriel Ferrater. Forma part d'una primera etapa poètica molt lligada al present més immediat, com el seu recull anterior, "Primers dies de 1968".

Col·lecció "Retrats"

La Marta Pessarrodona més memorialista ha dedicat llibres a escriptores catalanes com Maria Aurèlia Capmany (1996), Frederica Montseny (1998) Montserrat Roig (2001), Mercè Rodoreda (2002) o Caterina Albert (2004). Sovint els presenta com un conjunt de pinzellades que són el primer pas cap a una futura biografia. 

L'exili violeta (2010)

És un dels llibres que, publicat el mateix any que el poemari "Animals i Plantes", i els assajos "França: gener 1939" i "La cultura catalana exiliada", la van fer mereixedora del Premi Nacional de Literatura del 2011. Tracta del paper important, però sovint oblidat, de les dones intel·lectuals catalanes en l'exili republicà del 1939. 

(Quasi) tots els contes (2011)

Un volum que aplega, per primer cop, els relats i narracions de Pessarrodona, amb gairebé tot el seu univers literari: les ciutats que troba més fascinants, com Londres, Zuric, Berlín, Barcelona o la seva Terrassa natal. Textos amb molts apunts autobiogràfics, força irònics, nens innocents, adults no tan innocents i, sobretot, moltes referències meta-literàries. 

Virginia Woolf i el grup de Bloomsbury (2013)

És un dels assajos de Pessarrodona dedicat a la seva passió per autors que admira i que en alguns casos ha traduït, com Virginia i Leonard Woolf, Lytton Strachey, Vanessa Bell o Vita Sackville-West. Una fascinació literària que arrenca el 1972, quan l'autora va viure a Londres per aprendre la llengua anglesa i aprofundir en la seva literatura, i va descobrir la creadora d'obres com "La senyora Dalloway".

ARXIVAT A:
Literatura

NOTÍCIES RELACIONADES