Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya nit

Xin-xin sense alcohol: creix l'oferta i el consum de begudes 0,0%

La cervesa, el vi, el cava, la ginebra o el vermut 0,0% tenen cada cop més adeptes que han decidit reduir o suprimir el consum d'alcohol

Actualitzat

Les begudes sense alcohol estan ampliant el mercat, sobretot entre persones adultes a qui els agrada beure vi, cava, cervesa i licors i, per qüestions de salut o per altres motius, han optat per consumir els mateixos productes sense alcohol, sempre o esporàdicament. El més popular i conegut és la cervesa 0,0%, però el sector del vi s'ha posat les piles des de fa temps.

Desalcoholitzar el vi és un procés complicat i requereix unes inversions que ara com ara només estan fent les grans marques, que no volen perdre clients, segons explica Enric Bartra, investigador de l'Incavi:

"Hi ha un mercat creixent i al final es tracta d'ampliar l'oferta. Són unes  inversions considerables i només ho estan fent els grans cellers.

Les grans marques han detectat que tenen un mercat interessat en això i els surt a compte invertir en equips, maquinària i instal·lacions per poder fer el procés de desalcoholitzar el vi i el cava."

Cada cop hi ha més marques que produeixen vins sense alcohol per satisfer una demanda creixent (iStock)

En el procés de desalcoholització es perd una part de l'essència del vi, però el sector treballa per millorar sistemes i resultats:

"Un vi té un equilibri entre acidesa, dolçor, una mica d'astringència i una mica d'amargor. Quan traiem l'alcohol estem traient un compost que li dona, entre altres coses, cos, volum i dolçor, i aquestes qualitats canvien.

Igual que s'ha millorat en l'elaboració del vi i s'ha adaptat a les preferències dels consumidors, amb els vins sense alcohol hi ha aquesta mateixa evolució i millora."


Més productes i més vendes

L'empresa The Blue Dolphin ven online tota mena de productes sense alcohol. Van començar el 2020, amb una història personal al darrere, i les vendes han anat creixent any rere any, un 40% el primer quadrimestre del 2023.

Segons Andrea Mellado, cofundadora de la companyia, responsable de relacions públiques i màrqueting, l'oferta de begudes 0,0% és cada cop més àmplia:

"Totes les categories o tipus de begudes que tindries amb alcohol ja hi són en la versió 0,0%. Ginebra, rom, vodka, licor cafè, tequila, vermut, absenta. I si marques líders tenen una part de la seva producció sense alcohol és perquè hi ha mercat, si no, no es posarien a innovar."

Segons Andrea Mellado, cada cop més marques fan les seves begudes sense alcohol perquè hi ha negoci

A la botiga de vins La Branca, de Vilanova i la Geltrú, han anat incorporant als seus prestatges vi, cava, ginebra i vermut sense alcohol. Segons la seva propietària, Lorena Yuste, la demanda s'ha duplicat en poc temps.

"La venda de productes sense alcohol és un mínim en el percentatge de vendes de la botiga, però aquest percentatge ha crescut moltíssim. Si abans veníem 10 caixes ara en són 20. Jo pensava que no tindria tant de públic i he hagut d'ampliar l'oferta."

Ara bé, segons Yuste, no tots els productes tenen el gust semblant a l'original amb alcohol. I ella ho percep sobretot amb el vi negre.

"No tots els productes estan bé. I passa sobretot amb el vi. N'hi ha que quan els tastes penses 'uf, això qui s'ho beu!'. El vi blanc i el rosat són afruitats, i fresquets passen bé, però el negre no. Costa molt trobar un vi negre que estigui bé."

A la botiga de vins La Branca han duplicat les vendes de begudes 0,0% (Montse Jené)

El perfil de client

Els clients de The Blue Dolphin són persones més grans de 35 anys, tant homes com dones. Majoritàriament, han decidit reduir, no pas suprimir del tot, el consum d'alcohol.  

"Combinen el consum de begudes amb alcohol i sense. Molts durant la setmana beuen vi 0,0% i és el cap de setmana quan en prenen amb alcohol."

A La Branca, els primers clients van ser persones amants del vi que van haver de deixar de consumir alcohol per prescripció mèdica.

"Vaig començar amb clients apassionats del vi que, per una malaltia o per medicacions superfortes, tenen prohibit el consum d'alcohol, i no en podran prendre mai més a la vida. Ells han trobat una opció en els productes 0,0%. I s'hi han sumat les embarassades, és la clientela més important que tinc ara."

Sigui pel motiu que sigui, la demanda de productes sense alcohol està creixent, i les marques no volen perdre un nínxol de mercat que els pot ser fidel durant molts anys.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut