Creixen un 20% les denúncies per agressions sexuals a Catalunya
Catalunya nit

12 agressions sexuals diàries a Catalunya: el 60% d'agressors són pròxims a la víctima

Els casos de submissió química en locals d'oci nocturn són gairebé inexistents i les agressions grupals no arriben al 5% de les denúncies, segons els Mossos

Actualitzat

Cada dia es denuncien a Catalunya 12 agressions sexuals i, en la majoria dels casos (tres de cada cinc), l'agressor és una persona pròxima a la víctima. Són dades dels Mossos d'Esquadra pel que fa als quatre primers mesos de l'any, que representen un 20% més de denúncies que l'any passat. 

En concret, entre gener i abril, s'han denunciat un total de 1.247 casos d'agressió sexual, amb 1.487 víctimes --238 de fins a 12 anys i 329 entre 13 i 17 anys-- i 1.000 detinguts o investigats, un 12,3 % dels quals menors d'edat. 

Els agressors, a prop

Segons explica el cap de la Comissaria General d'Investigació Criminal, Ramon Chacon, un nou sistema d'anàlisi de dades delinqüencials que s'aplica des del juny passat revela que la majoria de les violències sexuals provenen de l'entorn més íntim de la víctima: 

"La nostra parella, algun dels nostres familiars, amics, un amic d'un amic... Aquest entorn conegut fa el 60% de les agressions sexuals." 

Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
La majoria de les violències sexuals provenen de l'entorn més íntim de la víctima (Unsplash/Charl Folscher)

Les agressions en l'àmbit de la parella suposen el 31%.

Pocs casos de submissió química

De les 12 denúncies diàries per agressions sexuals a Catalunya, un 14% es donen en entorns d'oci nocturn.

El 6% són per fets --la majoria dels casos, tocaments-- ocorreguts a l'interior de locals, encara que el percentatge puja fins al 10% si s'hi inclouen els casos de víctimes que venen d'una discoteca i són atacades al carrer (aquí, ja amb violacions), i fins al 14% si s'hi inclouen les parelles que van de la discoteca a un domicili, on es produeix l'assalt. 

Alves apunta la noia que l'acusa de violació va presentar la denúncia per despit
El 14% d'agressions sexuals es donen en entorns d'oci nocturn (Europa Press/Pau Venteo)

Dels 180 casos de violència sexual denunciats en entorns d'oci, en el 29% l'agressor es va aprofitar de la situació de la víctima per consum d'alcohol, drogues o fàrmacs. D'altra banda, segons la portaveu del cos de policia catalana, Montserrat Escudé, només un 1% està relacionat amb la submissió química en bars i restaurants:

"Això demostra que la posada en marxa d'accions preventives ha impactat de manera favorable en la millora dels entorns." 

Els casos de submissió química en locals d'oci nocturn són, doncs, gairebé inexistents, amb només dos episodis el primer quadrimestre d'aquest any, en què en total s'han denunciat 13 casos. La majoria han estat en domicilis, entre ells sis en l'àmbit de parelles o exparelles, i dos per cites. 

Les manades no segueixen un patró

Pel que fa a les agressions grupals, explica Chacón que no arriben al 5% de les denúncies (58, amb un total de 79 participants): 

"No hi ha un patró definit. Representen un 4% del total i la majoria les perpetren entre 2 i 3 homes. Un 25% dels fets tenen associada violència física i en quasi la metitat hi ha un autor conegut." 

Durant aquest primer quadrimestre de l'any, els Mossos han investigat sis casos d'agressions sexuals grupals comeses per menors, dos en l'àmbit escolar --entre ells, un amb una víctima de sis anys i tres autors de nou anys--, dos més en zones d'oci i dues més, en entorns d'amistat. 

Alguns d'aquests casos deriven de l'assetjament a l'escola, en què l'atac a la víctima es va "degradant" i es passa dels insults i els cops a l'agressió sexual per vexar i humiliar. 

Detencions en la majoria dels casos

També s'han denunciat 31 agressions sexuals comeses per "depredadors", de les quals quinze són tocaments comesos per agressors que busquen les víctimes en portals. Amb tot, als Mossos els consta únicament un agressor en sèrie, que ja està a la presó, per tocaments i exhibicionisme al barri de les Corts de Barcelona.

El condemnat d'esquena durant el judici a l'Audiència de Lleida (ACN/Laura Cortés)
Els Mossos animen a denunciar perquè en el 80% dels casos es deté l'agressor (ACN/Laura Cortés)

Des dels Mossos, que lamenten unes xifres d'infradenúncia d'entre el 70% i el 90%, Chacon anima a denunciar perquè --assegura-- en el 80% dels casos es deté l'agressor: 

"Qualsevol persona que hagi patit una agressió sexual, que sàpiga que probablement atraparem l'agressor. El primer que ha de pensar és en el seu benestar i tranquil·litat, però que sàpiga que els Mossos hi som." 

ARXIVAT A:
Violència masclistaAgressió sexual
Anar al contingut