
Tot el que busques, a 20 minuts de Barcelona: rutes d'estiu pel Baix Llobregat
Vacances econòmiques, sostenibles i de proximitat, en una guia amb els atractius turístics de la comarca, encara desconeguda pels mateixos barcelonins
El Baix Llobregat és una comarca amb una alta densitat de població, amb una gran concentració d'infraestructures i un fort pols industrial. Però alhora oculta una cara força desconeguda per a molts veïns de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de la resta de Catalunya.
La comarca pot presumir de tenir les millors platges metropolitanes, part del parc natural de Collserola, diverses coves i muntanyes, el riu Llobregat i el seu delta. Però també referents del modernisme de primer ordre, com la Torre de la Creu o Can Negre, a Sant Joan Despí, dues de les obres més rellevants de l'arquitecte Josep Maria Jujol.

A Santa Coloma de Cervelló també hi ha la colònia Güell, amb la cripta que va projectar Antoni Gaudí a la finca de Can Soler de la Torre, propietat d'Eusebi Güell, i que serviria al geni del modernisme de banc de proves per aixecar després la Sagrada Família.
La comarca reclama el seu lloc com a destí turístic
Cansada de ser el pati de darrere de Barcelona i el seu rebost, el Baix Llobregat reivindica el seu potencial turístic i l'exhibeix a la guia "Estiu al Baix 2022. Next Llobregat", elaborada per una dotzena de periodistes.

Després de les limitacions per la pandèmia, els autors han volgut donar una especial rellevància a l'oferta d'espai naturals i a les activitats que es poden fer a l'aire lliure, explica Joan Carles Valero, promotor de la guia i veí de Torrelles de Llobregat.
"Durant la pandèmia tots hem valorat molt la natura. Per això hem fet una aposta ferma pels espais naturals. Recollim rutes, per exemple per Collserola, per les muntanyes del Baix o pels miradors panoràmics dels 7 balcons de Montserrat."
La gent de Barcelona, diu Valero, coneix les platges de Castelldefels, Gavà o el Prat, el "Copacabarna", però no va més enllà.
"Si encara hi ha gent que no ha visitat la Sagrada Família, encara menys la prova que va fer Antoni Gaudí amb la cripta de la Colònia Güell, a Santa Coloma de Cervelló. La pandèmia ha aproximat la comarca, però sobretot els seus residents. Per als barcelonins, l'interior continua sent el gran desonegut."

I, de fet, no només per als barcelonins. Els mateixos llobregatins no saben el que tenen. La coordinadora de la guia, Pati Elias, veïna d'Esparreguera, admet que ella mateixa ha fet descobertes interessants.
"Jo també he conegut coses que fins ara ignorava. Especialment en municipis que mai havia visitat. He descobert molts municipis i, per exemple, m'ha sorprès l'interès i la importància històrica de Sant Boi o Esplugues."
Elias, però, es lamenta de la passivitat de les institucions i les administracions a l'hora de projectar els reclams turístics de la zona.
Emissaris de la comarca
La guia incorpora els coneixements i l'experiència d'una dotzena d'"amBAIXadors", personalitats rellevants per un motiu o per un altre que destaquen el potencial turístic dels seus municipis.

A Esplugues de Llobregat hi ha, per exemple, Reyes Milà, membre de la coneguda família aristocràtica, o a Sant Joan Despí Francesc Latorre, el periodista d'esports de TV3.
Al Baix Llobregat també es menja bé
La guia també posa en valor el patrimoni gastronòmic de la comarca, molt lligat al Parc Agrari del Baix Llobregat, amb productes frescos, de qualitat i proximitat, com la carxofa del Prat, el pollastre pota blava, l'espàrrec blanc de Gavà o les cireres.
Catorze xefs del col·lectiu "Sabors de l'horta", presenten receptes amb productes de la comarca, explica Pati Elias.
"Els seus restaurants ofereixen sobretot cuina de mercat, cuina de temporada. No tenen una carta estrictament, sinó que s'adapten al que hi ha en aquell moment perquè prioritzen oferir un producte fresc, de temporada i de qualitat."
Una gran oferta de lleure
Rutes a cavall, en bicicleta, esports nàutics, visites culturals, observació d'ocells al Delta, o tirolines i ponts del mico al bosc animat de Torrelles de Llobregat són algunes de les moltes activitats que es poden fer sense necessitat de fer grans desplaçaments.

Tot un potencial que, segons en Joan Carles Valero, no hauria de quedar eclipsat per la gran marca de la capital catalana. Considera que Turisme de Barcelona hauria de ser un gran estendard que aixoplugués els interessos turístics de tot el territori, i que municipis i institucions de l'Àrea Metropolitana de Barcelona haurien de treballar plegats.
"Quan Messi estava al Barça, Barcelona era Messi. Però Jordi Alba era Hospitalet i Piqué, un altre municipi. I crec que les institucions s'han de comportar com si fossin un equip. L'Àrea Metropolitana, amb Barcelona d'estendard, han de jugar com un equip. I això ho han de liderar les institucions".
D'aquesta manera, afegeix, s'aprofitaria millor el potencial turístic de tota la demarcació de Barcelona.
- ARXIVAT A:
- Turisme