Catalunya nit

Si portes ulleres és més fàcil que t'espiïn en les videotrucades

Investigadors de les universitats de Michigan i de Zhejiang identifiquen el 75% del text de la pantalla utilitzada pels usuaris de Zoom, Microsoft Teams, Google Meet i Skype i que es reflecteix al vidre de les seves ulleres

Enllaç a altres textos de l'autor Albert Cuesta (Foto: Ruth Marigot)

Albert Cuesta

Periodista especialitzat en el món digital

Actualitzat

Les persones que porten ulleres són més fàcils d'espiar en les videotrucades.

Durant la pandèmia, les videotrucades i videoconferències van passar a ser part de la feina, fins a l'extrem que empreses com Zoom van triplicar la facturació d'un any per l'altre.

Segons la companyia de videoconferències, els seus propis hackers han trobat les escletxes de seguretat (Reuters/Dado Ruvic)

Altres plataformes com Microsoft Teams, Google Meet i Skype van registrar increments de trànsit semblants.

En aquell moment ja van sorgir casos d'ansietat entre empleats que preferien no engegar la càmera.

Ara uns investigadors de la universitat nord-americana de Michigan i la xinesa de Zhejiang han descobert que les persones que porten ulleres també estan en desavantatge.

Analitzant imatges de videotrucades, han identificat i reconegut amb un encert del 75% el text de la pantalla que miren els usuaris i que es reflecteix al vidre de les ulleres.

Unes ulleres davant d'un ordinador
Unes ulleres davant d'un ordinador (CCMA)

Per tant, els altres participants en la videotrucada poden saber si s'està al cas o distret amb altres coses.

Dades demolidores

De fet, quan només es tracta d'identificar les 100 webs més visitades d'internet, la taxa d'encert puja fins al 94%.

Ara com ara, el sistema només és capaç de llegir reflectit en les ulleres el text dels titulars de la pàgina web o la presentació que es mira.

Però ho fa fins i tot amb una webcam de qualitat relativament baixa, 720 píxels.

A mesura que les càmeres dels portàtils vagin millorant fins a resolució 4K, es podrà llegir tot el document que es té al davant, sigui un text, un missatge de correu delicat o un full de càlcul amb dades confidencials.

Val a dir que aquest problema de privadesa no afecta només les videotrucades.

Els investigadors diuen que tenen previst analitzar també vídeos de YouTube fets per persones amb ulleres, per veure què aconsegueixen treure'n.

Quines solucions hi ha? 

Aleshores, què cal fer si portes ulleres? Te les has de treure mentre estàs en una videotrucada?

Aquesta opció no resol la possibilitat de passar-se la sessió fent ganyotes i acabar amb mal de cap.

Una altra possibilitat és activar el filtre de vídeo que canvia automàticament les ulleres de debò per unes altres de virtuals de broma, que no tenen vidre.

Fer-les servir en una trucada de feina no queda gaire seriós i en qualsevol cas aquest filtre només el té l'aplicació de Zoom, però no les de Google Meet o Skype.

Per això, els mateixos autors de l'estudi han creat un mòdul experimental de programari que detecta les ulleres en les imatges i hi aplica automàticament un filtre que difumina el que es reflecteix als vidres.

 

Anar al contingut