Un estudi coliderat des de Catalunya demostra que més del 12% de vacunats no volen rebre dosis de reforç contra la covid-19 (Pexels)
Catalunya Nit

Reticència entre persones vacunades contra la covid a rebre dosis de reforç

Augmenta l'acceptació global de la vacuna contra la covid-19, però entre els joves creix la negativa a tornar-se a vacunar segons un nou estudi coliderat des de Catalunya

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Més del 12% de les persones que es vacunen contra el SARS-CoV-2 són reticents a rebre dosis de reforç. És una de les conclusions d'un ampli estudi sobre l'acceptació de les vacunes contra la covid-19 liderat des de l'Institut de Salut Global de Barcelona i la CUNY Graduate School of Public Health and Health Policy (CUNY SPH).

La recerca s'ha fet durant 3 anys amb enquestes en 23 països, els que es considera que han tingut més contagis, que representen el 60% de la població mundial: Alemanya, Brasil, Canadà, Xina, Corea del Sud, Equador, Espanya, Estats Units, França, Ghana, Índia, Itàlia, Kenya, Mèxic, Nigèria, Perú, Polònia, Regne Unit, Rússia, Singapur, Sud-àfrica, Suècia i Turquia. 
 

Preocupa la tendència entre els joves a no rebre dosis de reforç contra la covid-19 (Idibell)

Preocupa la negativa a rebre dosis de reforç

Segons la investigació, publicada a Nature, una de cada 8 persones que sí que es van vacunar són reticents ara a rebre una dosi de reforç, sobretot els joves entre 18 i 29 anys i els que minimitzen el risc de la infecció.

És el que destaca Trenton White, investigador del grup de sistemes de salut de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa". Diu que no està clar que sigui una tendència a l'alça, però que és molt preocupant:

" La dada planteja una estadística preocupant perquè confirma que hi ha persones vacunades que no estan disposades a reforçar la seva immunitat."

Una de cada 8 persones vacunades no vol rebre més vacunes contra la Covid-19 (Pexels)

Pel que fa a les raons d'aquesta posició, White enumera les principals:

"La resistència a vacunar-se va ser major entre els que mostraven dubtes sobre la seguretat i eficàcia de la vacuna, entre aquells que no confien en el govern, i entre els que creuen que la covid-19 és una malaltia de baix risc."

A més a més hi ha 8 països on creix la resistència a vacunar-se, a la capçalera dels quals hi ha Sud-àfrica, on l'oposició a les vacunes augmenta més d'un 21%.

L'estudi mostra, però, que l'acceptació general a les vacunes creix i l'any passat es va incrementar un 5,2% respecte al 2021. 

Globalment creix l'acceptació de la vacuna, sobretot entre els que ja s'han infectat (barcelona.cat)

Concretament, de les 23.000 persones enquestades (1.000 per país enquestat), el 79,1% estava disposat a acceptar la vacunació. I també es va incrementar lleugerament la disposició dels pares a vacunar els seus fills, del 67,6% el 2021 al 69,5% el 2022.

Globalment els més disposats a continuar rebent dosis de la vacuna són els que ja han passat la infecció o els que tenen familiars afectats:

"A l'estat espanyol hem vist una major acceptació de la dosi de reforç entre aquells que tenien familiars afectats o que ells mateixos estaven malalts, i també entre les persones més grans."

Les dades demostren que augmenta la disposició dels pares a vacunar els infants contra la Covid-19 (Pixnio)

La resistència a vacunar-se, vinculada a diferents factors

La investigació també demostra que la reticència a les vacunes està associada a variables com ara el sexe femení (a la Xina, Polònia i Rússia), no tenir títol universitari (a França, Polònia, Sud-àfrica, Suècia i els Estats Units) o tenir ingressos baixos (al Canadà, Alemanya, Turquia i Regne Unit). I el perfil de les persones que prestaven menys atenció a la pandèmia variava segons els països.

En el cas de la Xina, s'ha incrementat l'acceptació cap a les vacunes:

"El nostre estudi mostra una acceptació a la Xina cap a les vacunes superior al 90%. L'increment d'infeccions en aquest país és preocupant i demostra la necessitat que s'administrin dosis de reforç a tots els països."

A la Xina l'estudi demostra una alta acceptació de la vacuna (Catalunya Ràdio)

Missatges gairebé personalitzats a favor de les vacunes

La conclusió dels investigadors és que els responsables polítics han de millorar les comunicacions que fan sobre els beneficis de les vacunes contra la covid-19 i adaptar-les a cada país i a cada grup de població.

Les dades del treball poden ajudar els governs a planificar millor els futurs plans de vacunació; una informació molt útil tenint en compte que els experts donen per fet que la pandèmia no s'ha acabat. 

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCiènciaRecerca científicaVacunesCoronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut