Policies i personal de seguretat vigilen àrees amb parades de menjar a Xangai
(Reuters/Aly Song)
Catalunya nit

Prop de 400 experts demanen millorar la comunicació per acabar amb la pandèmia

Els autors, coordinats per ISGlobal, creuen que la desinformació, les fake news i la resistència a les vacunes han dificultat una resposta global al virus

Actualitzat

La pandèmia de la covid-19 continua sent una amenaça per a la salut pública, sobretot pels més vulnerables. Tot i que les vacunes van ser un punt d'inflexió en el control del coronavirus, hi ha altres factors polítics, socioeconòmics i del comportament de les persones que continuen posant en risc la salut humana.

Aquest és el crit d'alerta que fan 386 experts de diferents disciplines de més d'un centenar de països d'arreu del món, en un article publicat a la revista científica Nature i liderat per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal).

El document inclou 57 de recomanacions per enfortir la resposta a la pandèmia a tot el món, i a les portes de l'hivern a la meitat nord del planeta. A partir de les lliçons apreses en els últims tres anys de pandèmia, els suggeriments s'estructuren en sis àrees d'actuació: comunicació, sistemes de salut, vacunació, prevenció, tractament i atenció, i desigualtats.

Vacunació a una dona gran en una residència de Madrid, al setembre
Els experts assenyalen que no n'hi ha prou amb la vacunació perquè la covid deixi de ser una amenaça de salut pública (Europa Press/Jesús Hellín)

El coordinador de l'estudi, Jeffrey V. Lazarus, cap del grup de recerca en sistemes de salut i codirector del programa d'infeccions virals i bacterianes d'ISGlobal, defensa una aproximació des de diferents fronts per abordar el problema:

"No n'hi ha prou amb vacunar. Hem vist gent molt sana, jove i que han patit molt de covid persistent, així que cal pensar en mesures de prevenció més enllà de la vacuna, com la mascareta en el transport públic i ventilar més."

Per exemple, els especialistes recomanen millorar la comunicació amb la població i refer la confiança dels ciutadans per evitar els errors que aquests últims anys han dificultat una resposta conjunta a escala internacional, així com la desinformació, les fake news, la resistència a les vacunes, la falta de coordinació global i la distribució desigual de vacunes i tractaments.

Els especialistes recomanen millorar la comunicació amb la població i refer la confiança dels ciutadans (Europa Press/Tim Ireland)

Segons Lazarus, la covid continua sent una amenaça persistent i perillosa:

"El virus segueix mutant, segueix circulant i no hem de viure amb por, però hem de viure preparats. Encara ens falta un pla a escala global, consensuat per experts de tot tipus, per saber què fer per acabar amb la pandèmia com una amenaça per la salut pública."

L'article es publica el Dia Mundial del One Health, un concepte anglosaxó que fa referència a la necessitat d'encarar els pròxims reptes sanitaris des d'una perspectiva que inclogui la salut humana, animal i ambiental en una de sola. Prova d'això és la pandèmia de la covid, que ha sorgit en un món de superpoblació, globalització i emergència climàtica.

La pandèmia continua estable a Catalunya

El nombre d'infeccions per covid a Catalunya es manté estable i amb una lleugera tendència a la baixa. En els últims set dies, s'han compatibilitzat 5.900 casos i han baixat les hospitalitzacions. Ara hi ha 491 persones ingressades, de les quals 14 són a les unitats de cures intensives. Pel que fa a les defuncions, van morir 12 persones per coronavirus, per sota de la vintena de morts dels últims recomptes setmanals.

Segons Lazarus, la millora de la situació fa que molta gent hagi passat pàgina de la pandèmia, però considera que això és un error, perquè el virus continua sent un problema de salut important:

"S'ha de tornar a la vida normal, però s'ha de protegir la gent vulnerable, que no només és la gent gran, sinó també la gent amb comorbiditats cardiovasculars i respiratòries, diabetis... que respondran pitjor en contraure el virus."

Des de l'inici de la pandèmia, més de 620 milions de persones han agafat el virus a tot el món. Més de 6 milions i mig de persones han mort per la covid-19, encara que les estimacions calculen que hi ha més de 20 milions de defuncions pel coronavirus.

Anar al contingut