Primer cas al món de curació funcional de la sida
Una pacient de Barcelona, primer cas que manté sota control el VIH durant més de 15 anys (Flickr)
Catalunya Nit

Primer cas al món de curació funcional de la sida

Una pacient amb el virus de la sida tractada a l'Hospital Clínic de Barcelona fa 15 anys que el manté indetectable, sense prendre medicació, tot i no tenir el perfil genètic dels controladors naturals del VIH

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

La síndrome d'immunodeficiència adquirida, sida, és la forma més greu de la infecció provocada pel virus de la immunodeficiència humana, VIH.
Gràcies als avenços en el tractament s'ha aconseguit cronificar la malaltia i millorar la qualitat de vida de les persones infectades.

Però, tot i que el tractament antiretroviral és efectiu per suprimir la replicació viral, el VIH persisteix en reservoris i es recupera després de suspendre la teràpia. Tot i això, algunes persones, com els controladors posttractament, mantenen càrregues virals indetectables sense prendre medicació, encara que habitualment només aconsegueixen aquest control durant uns pocs mesos.

La sida és causada pel virus del VIH (NDLA)

També n'hi ha d'altres, els controladors d'elit, que no desenvolupen mai la sida, tot i ser portadors del VIH perquè les seves característiques genètiques fan que manifestin una resposta immune molt potent davant el virus, basada sobretot en un tipus concret de limfòcits, les cèl·lules TCD8+.
 

Un cas excepcional

El cas que han descrit ara els investigadors de l'IDIBAPS-Hospital Clínic no suposa una curació total ni tampoc respon a les característiques dels controladors d'elit del virus.

La pacient de Barcelona té virus, però indetectables (Picryl Public Domain)

És excepcional perquè la pacient no té els factors genètics d'altres persones que han pogut controlar el virus per elles mateixes i també per la durada d'aquest control, com explica Núria Climent, investigadora del Grup de Sida i Infecció per VIH de l'IDIBAPS.

"És un cas especial no només perquè hi ha molt poques persones controladores a llarg termini després del tractament, sinó també perquè ha perdurat durant molt de temps."

Però també perquè es tracta d'una dona i d'edat avançada, puntualitza Juan Ambrosioni, metge de la Unitat de VIH de l'Hospital Clínic i investigador del Grup de Sida i Infecció per VIH de l'IDIBAPS.

"És molt important que estiguem parlant d'una dona perquè als països on es fa més investigació sobre la sida tenen sobretot pacients homes i, en canvi, al món hi ha més dones que no pas homes infectats amb el VIH."

La dona va manifestar en un primer moment una malaltia aguda amb infeccions associades greus que fins i tot van obligar a hospitalitzar-la. Després la van incloure en un assaig clínic amb antiretrovirals i amb un immunosupressor, la ciclosporina A.

La pacient la van incloure en un assaig clínic contra el VIH (Flickr)

Quan li van retirar la medicació va poder controlar la replicació del virus i, sorprenentment, ha mantingut aquesta condició durant més de 15 anys, recorda Ambrosioni.

"La majoria de persones que controlen el virus després de la retirada dels medicaments perden aquesta capacitat de control al cap d'uns mesos o de pocs anys i és excepcional poder mantenir aquest control al cap de tants anys."

Per això s'ha convertit en el primer cas al món de curació funcional de la malaltia. Això vol dir que no ha erradicat el virus, però que el manté indetectable sense tractament.
 

Resposta immunitària molt potent contra el VIH

Aquests investigadors també han aconseguit descobrir que la possible causa d'aquesta curació funcional estaria relacionada amb dos subtipus de cèl·lules immunitàries, que serien les que li permetrien mantenir a ratlla el virus: les cèl·lules Natural Killer, que formen part del sistema immune innat i constitueixen la primera línia de defensa enfront de diferents patògens, i els limfòcits T-CD8+, que juguen un paper clau en la defensa de les cèl·lules enfront de virus i bacteris.

Núria Climent explica que van trobar en la pacient quantitats de totes dues molt per sobre del que és habitual.

"La pacient té a la sang uns nivells molt alts de dos subtipus de cèl·lules immunitàries i, per tant, pensem que aquesta immunitat seria la que estaria bloquejant el virus i seria capaç de destruir les cèl·lules infectades."

La dona té alts nivells, molt superiors als normals, de dues cèl·lules immunitàries (Flickr)

Un cas diferent al dels pacients de Berlín i de Londres

Els casos coneguts de curacions totals de la sida corresponen sobretot a persones que s'han hagut de sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia per un càncer de la sang. Aquest és el cas dels coneguts com a pacients de Berlín i de Londres, que van aconseguir eliminar totalment el virus, però que no serveixen d'exemple per poder replicar el seu cas en altres pacients, com recorda Juan Ambrosioni.

"Casos de curació com el del pacient de Berlín són molt espectaculars, perquè han erradicat totalment el virus de l'organisme, però no són models per extrapolar a gran escala. En canvi, una cura funcional, si aconseguim descobrir-ne el mecanisme, podria ser una forma menys agressiva i senzilla per aplicar a altres infectats."

Tot i que la pacient de Barcelona no està curada totalment, sí que té una curació pràctica que fa que tampoc no pugui transmetre el virus.

Els investigadors volen replicar el cas en altres pacients (Clínic-IDIBAPS)

Recerca per aplicar el cas de Barcelona a altres pacients

La curació funcional de la dona tractada a l'Hospital Clínic obre una nova línia de recerca per intentar descobrir tots els factors que han contribuït al control del virus, explica Josep Mallolas, cap de la Unitat de Sida i VIH del centre.

"Tenim al davant una enorme línia de recerca, perquè aquesta pacient segur que té una base genètica que facilita el que li ha passat, però també cal estudiar com hi han contribuït els medicaments que va rebre, el tractament antiretroviral i la ciclosporina, per poder replicar-ho en moltes més persones."

En el seguiment del cas, presentat a la prestigiosa Conferència Internacional sobre la Sida que es fa a Mont-real, hi han participat investigadors de l'Hospital Clínic-IDIBAPS, de la Universitat de Barcelona, del CIBERINFEC, de l'Hospital Germans Trias i Pujol i de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid.

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCiènciaRecerca científica
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut