El volcà Croscat, a La Garrotxa, entrarà en erupció, però nosaltres no ho veurem
Catalunya Nit

Podrien erupcionar els volcans de la Garrotxa?

El tipus de volcà a La Palma és el mateix que a la Garrotxa, però els experts asseguren que és molt poc probable que passi, almenys en un futur pròxim

TEMA:
Medi ambient

El volcà de La Palma és de tipus estrombolià, el segon més perillós després del de tipus hawaià. Els que més s'hi assemblen són els volcans de la Garrotxa.

Els experts asseguren, però, que és "altíssimament improbable" que a Catalunya hi pugui haver una erupció de la mateixa magnitud, almenys en un futur pròxim.

Ho explica el geòleg i vulcanòleg Joan Martí:

"Aquí no tenim cap símptoma que el nostre vulcanisme es pugui reactivar en breu."

Martí explica que la zona tectònica de les Canàries és molt més activa, fet que provoca que les erupcions siguin més freqüents.

"Per fer-nos una idea de volcans amb activitat però que els tenim al costat, els de la Garrotxa. Són volcans estrombolians. Cada 'volcanet' està format per una erupció diferent.".

Però l'Etna, que acaba d'entrar en erupció, també és del mateix tipus.

"El volcà de l'Etna té moltes erupcions d'aquest estil, tot i que és un volcà molt més gran. A vegades les fa amb més violència. Expulsa més cendra cap a l'atmosfera i el núvol té una dispersió molt més àmplia."

Erupció de l'Etna, a Itàlia, el volcà més actiu d'Europa

Així mateix, des de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) asseguren que els moviments sísmics que hi ha al territori català "no tenen res a veure" amb l'activitat volcànica.

I és que hi ha molts rumors i fake news respecte a l'activitat volcànica: tsunamis associats, gasos tòxics, pluja àcida... Cal anar amb compte què ens creiem i què no:

El director de Geologia Regional i Geofísica de l'ICGC, Antoni Roca, aclareix la situació al nostre país:

"El risc volcànic a Catalunya i concretament a la zona volcànica de la Garrotxa és molt petit, encara que no es pot dir mai que sigui nul o zero."

Així, Roca assegura que els terratrèmols que hi ha a Catalunya són de tipus tectònic. És a dir: menys perillosos.

La Garrotxa: quan entrarà en erupció?

Joan Martí assegura que és molt improbable que els volcans de la Garrotxa puguin entrar en erupció. Tot i així...

"No podem dir que no és una zona activa perquè ho ha estat durant els últims 12 milions d'anys. No podem dir que ara ha deixat de ser-ho, perquè l'última erupció va ser fa 10.000 anys. Des del punt de vista geològic considerem que és una zona activa però que té una periodicitat molt i molt llarga: passen molts anys abans que torni a fer erupció."

ARXIVAT A:
Medi ambient

NOTÍCIES RELACIONADES

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut