Els paraigües, en perill d'extinció
Les precipitacions importants es poden repetir durant tot el dia aquest dijous, arreu del territori
Catalunya nit

Pluges intenses, vent i pedra: Protecció Civil recomana extremar precaucions

Activen en alerta el pla Inuncat per la previsió de pluges intenses aquest dijous, però asseguren que no és suficient per resoldre "una situació de sequera molt llarga"

RedaccióActualitzat

Protecció Civil ha activat l'alerta del pla d'inundacions (Inuncat) per la previsió de pluges intenses aquest dijous, que podrien superar els 20 litres per metre quadrat en mitja hora. 

Després de les intenses tempestes de dimecres, la previsió del temps indica que aquest dijous les precipitacions més importants es poden repetir durant tot el dia al prelitoral, al litoral i a totes les comarques interiors, per tant, arribaran arreu. Les pluges poden anar acompanyades de vent fort i de pedra.

Tot el país està sota avís de precipitació des d'aquest matí. A la tarda, s'espera que hi hagi pluges fortes especialment al Pirineu, al Prepirineu de Lleida i a les comarques del nord de Tarragona. Al final del dia els xàfecs es restringiran al sud del país, on encara podran ser forts.

Protecció Civil demana molta prudència, sobretot en els desplaçaments.

La situació pot ser especialment perillosa al pas de rius i rieres, ja que hi pot haver riuades sobtades. I és que, com apunta a Catalunya Ràdio la subdirectora operativa de Protecció Civil, Imma Solé, "estem veient com baixa aigua per torrenteres que fa mesos que no havíem vist".

Per tal d'extremar les precaucions, des de Protecció Civil recomanen seguir els seus consells en cas de pluges intenses o pedregades. Solé insta a tenir molta precaució en la conducció, a reduir la velocitat si hem d'agafar el cotxe, augmentar la distància amb els altres vehicles i fer les maniobres amb molta prudència:

"Si veiem que hi ha una pluja torrencial o que la visibilitat no és correcta, busquem un lloc segur per aparcar i esperem que passi aquest moment de l'aiguat. I sobretot no hem de travessar zones inundades, ni en cotxe ni a peu."

Fortes calamarsades a diferents punts del país

Aquest dijous, amb els carrers ja nets, veïns i comerciants han començat a netejar els locals i els baixos afectats.

Pluges intenses, vent i pedra: Protecció Civil recomana extremar precaucions
Destrosses de la tempesta en una botiga de mòbils de Sant Hilari (Catalunya Ràdio/Laia Claret)
Pluges intenses, vent i pedra: Protecció Civil recomana extremar precaucions
Així ha quedat un garatge de la plaça del doctor Gravalosa de Sant Hilari (Catalunya Ràdio/Laia Claret)

Un respir per la sequera?

Alerta i restriccions generalitzades per sequera a gairebé tot Catalunya
L'embassament de Sau, al Ter, sota mínims (Catalunya Ràdio / Gerard López)

Els pantans de les conques internes continuen al 25% de la seva capacitat, però les pluges estan injectant aigua en alguns pantans que s'alimenten del Ter, com el de Sau, on el nivell ha pujat fins a l'11%. En canvi, a les capçaleres del Llobregat i el Cardener gairebé no hi ha canvis. 

ARXIVAT A:
El tempsSequera
Anar al contingut