Nens mirant la tele
Nens mirant la tele
Catalunya nit

Ni pantalles fins als 3 anys ni mòbil fins als 12

Una guia de la Generalitat dona consells a famílies i professors sobre l'ús de les tecnologies en nens i joves

Oriol PujadóActualitzat

El govern recomana que els nens i nenes no tinguin telèfon mòbil abans dels 12 anys i que els infants de menys de 3 anys no tinguin cap accés a pantalles. A través d'una guia titulada "les tecnologies digitals a la infància, l'adolescència i la joventut", la Generalitat vol donar consells a professionals de l'educació i famílies per al bon ús de les tecnologies.

A partir dels 4 anys, més de la meitat d'infants utilitza la xarxa (Pexels/Harrison)
Nens de 4 anys miren una tauleta

Pel que fa als menors de tres anys, els experts recomanen que no mirin cap mena de pantalla; ni mòbil ni tauleta ni televisió. La Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, ha explicat que el més important en els nens petits és que el seu entorn visual sigui real i no pas virtual.

"En aquesta edat és molt important que els infants és relacionin a través de les mirades, el contacte físic, el llenguatge amb persones del seu entorn proper. Això els ajuda a crèixer i a desenvolupar-se com a persones."

Dels 4 als 6 anys, la guia proposa que si els nens i nenes han de fer servir pantalles, ho facin menys de mitja hora cada dia. I pel que fa a la franja dels 7 als 12 anys, la recomanació és d'una hora diària. Les recomanacions també passen per apartar les pantalles durant els àpats, desconnectar-les abans d'anar a sopar o a dormir i deixar-les fora de l'habitació. 

L'ús de mòbils i tauletes fa créixer un bony al crani dels joves
Joves adolescents utilitzen el seu telèfon mòbil

Pel que fa al mòbil, tampoc s'aconsella tenir telèfon abans dels 12 anys i a partir d'aquesta edat no es recomana que els menors el puguin fer servir a totes hores, i encara menys quan estan fent els deures. La doctora Gatell explica que en edat adolescent l'ús excessiu del mòbil o tauleta pot provocar més sedenterisme.

"Estar quiet mirant pantalles fa que no hi hagi activitat física i, per tant, que agumenti l'obesitat i algunes patologies associades com la diabetis. En adolescents, l'ús del mòbil permet contactar amb persones que no són del cercle i caure en assetjament."

L'any passat, el 98 % dels joves catalans d'entre 10 i 15 anys utilitzaven ordinador o tauleta, el 99 % feia ús d'internet i el 64 % ja tenia un telèfon mòbil. 

Anar al contingut