Un estudi de l'Institut Meteorològic de Finlàndia assenyala les conseqüències del canvi climàtic al pol nord (NASA/Kathryn Hansen)
Catalunya nit

L'Àrtic s'escalfa quatre cops més ràpid que la resta del planeta

Hi ha zones del pol nord on la temperatura ha augmentat 1,25 graus per dècada en els últims 40 anys, segons un estudi finlandès

Actualitzat

L'Àrtic s'escalfa quatre vegades més de pressa que la resta del planeta. Fins ara es pensava que el ritme era entre dos i tres cops més ràpid que la resta de la Terra.

Així ho conclou un estudi de l'Institut Meteorològic de Finlàndia, que assenyala que les conseqüències del canvi climàtic al pol nord són més fortes del que es pensava.

L'investigador de la Universitat de Barcelona Marc Oliva, que acaba de tornar d'una expedició a l'Àrtic, subratlla que aquest fenomen, que es coneix com a amplificació polar, no se sabia que fos tan exagerat:

"Sempre ha passat que els petits canvis a nivell planetari s'amplifiquen a l'Àrtic i l'Antàrtida. La novetat de l'estudi és que ho ha quantificat en quatre vegades més ràpid, que és molt. És una magnitud superior a la de moltes altres zones, fins i tot el Mediterrani."

L'increment de la pèrdua de gel marí podria explicar la intensificació d'aquest fenomen, segons els autors de l'article científic.

Regions de l'Àrtic que s'escalfen 7 cops més de pressa

Segons aquest informe, que s'ha publicat a la revista Communications Earth & Environment, l'oceà Àrtic s'ha escalfat 0,75 graus cada deu anys des del 1979.

Però hi ha algunes zones, com la regió euroasiàtica de l'oceà, propera a les illes noruegues Svalbard, on la temperatura ha pujat 1,25 graus cada dècada en els últims 40 anys. Això equival a set vegades més que la mitjana mundial.

L'estudi conclou que hi ha zones de l'oceà Àrtic que s'escalfen set cops més ràpid que la resta del planeta (Hada Ajosenpää / Finnish Meteorological Institute)

El responsable del Departament de Canvi Climàtic d'Eurecat, Carles Ibáñez, es fixa en les conseqüències d'aquest escalfament accelerat:

"Això té una capacitat de desestabilitzar una multitud de processos que fa una mica de por. I també reforça aquesta idea d'estudiar seriosament un canvi climàtic més catastròfic."

L'anàlisi s'ha fet amb dades recollides per diferents satèl·lits entre els anys 1979 i 2021, com ara bases de dades de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials de la NASA.

En climatologia sempre s'estudien períodes d'entre 30 i 40 anys, com a mínim, perquè si no estaríem parlant de meteorologia.

El desgel del pol nord obre noves rutes comercials

La repercussió del canvi climàtic no només serà mediambiental.

L'investigador de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) Manuel Dall'Osto, que ha fet campanyes a l'Àrtic, recorda que l'impacte d'aquest escalfament també serà econòmic, perquè canviarà la geopolítica internacional:

"Actualment un vaixell necessita entre 40 i 50 dies des que surt de Corea o del Japó. Si l'Àrtic es desfà, en 6 dies ets a Rotterdam i als ports més importants d'Europa."

Un vaixell trencagel a l'àrtic
L'escalfament de l'Àrtic tindrà un impacte sobre la geopolítica internacional (Europa Press/UCL)

En el futur, els vaixells s'estalviarien passar pels canals de Suez o Panamà pel desgel del pol nord.

L'Àrtic és més sensible que l'Antàrtida

El pol nord és més sensible al canvi climàtic que el pol sud. L'Àrtic és un oceà relativament petit rodejat de continents, com Europa i Amèrica. Per contra, l'Antàrtida és un continent amb molta aigua dolça que està rodejat per l'oceà del Sud.

L'impacte sobre l'Àrtic tindrà conseqüències a tot el planeta. El 70% de la superfície de la Terra està formada per aigua. Si hi ha canvis en els oceans, com al pol nord, això tindrà un impacte en el clima mundial.

El clima és com una partida de dominó, en què la caiguda d'una peça pot arrossegar la resta, ja que petits canvis de temperatures a les zones polars tenen un impacte planetari.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
Anar al contingut