Gonzalo Boye: "Puigdemont i els exiliats podrien tornar sense ser detinguts"
Si els tribunals belgues els declaren innocents, podrien moure's per territori espanyol sense que la justícia espanyola hi pogués fer res
Gonzalo Boye: "Puigdemont i els exiliats podrien tornar sense ser detinguts"
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Catalunya nit

Gonzalo Boye: "Puigdemont i els exiliats podrien tornar sense ser detinguts"

Si els tribunals belgues els declaren innocents, podrien moure's per territori espanyol sense que la justícia espanyola hi pogués fer res

Gerard LópezActualitzat
TEMA:
Carles Puigdemont

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha marcat una posició en relació amb les extradicions a Europa que podria facilitar el retorn a Catalunya de Carles Puigdemont i els consellers exiliats.

En concret, dona a entendre que, si la justícia belga els acaba considerant innocents, els exiliats es podrien moure per Espanya lliurement i cap policia els podria detenir, per més que la justícia espanyola no estigués d'acord amb la sentència. Per l'advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, entrevistat al "Catalunya nit", aquest posicionament és un pas més que avala la seva línia de defensa:

"Fa temps que ho sostenim, i el TJUE va en aquesta direcció, un cop resolgui les prejudicials del jutge Llarena. Això va en la línia del que estem dient des del 2017."

La posició del Tribunal Europeu es refereix al cas d'un ciutadà que vivia a Alemanya, però que era requerit per la justícia nord-americana. Com que l'home ja havia estat jutjat a Alemanya, els tribunals d'aquest país tenien dubtes sobre detenir-lo per a la seva extradició, i la posició del Tribunal Europeu és que no perquè ja ha estat jutjat per un estat membre de la Unió Europea.

De fet, no el pot detenir cap policia d'un estat europeu. Ara mateix, però, la situació dels exiliats no és la mateixa. Carles Puigdemont i Lluís Puig ja han tingut sentències de les justícies belga i alemanya, però que han estat parcials, ja que denegaven la seva entrega per la majoria de peticions que plantejava el jutge espanyol Pablo Llarena.


El cas dels exiliats catalans

Així doncs, consideren que cap policia europea el pot detenir perquè ja l'ha jutjat un estat membre de la Unió Europea. Portant aquest exemple en el cas dels exiliats catalans, Boye espera que, arribat el cas, Espanya acatarà la justícia belga i les regles de joc del Tribunal Europeu:

"Una cosa és l'espai comú de dret europeu, i l'altra és el que vulgui fer Espanya. Si Espanya vol respectar el dret europeu, haurà d'acatar el TJUE, sens dubte... Però no ens correspon a nosaltres, això li correspon a qui vulgui acatar-ho o no."

Ara mateix, però, la situació dels exiliats no és de sentències absolutòries al 100 per cent respecte als requeriments de la justícia espanyola. Les sentències sobre les extradicions de Carles Puigdemont i Lluís Puig per part de la justícia alemanya i belga han estat parcials, ja que denegaven la seva entrega per la majoria de casos, però no tots.

"No hi ha discussió de la importància de l'exili, i sobretot de la lluita des de l'exili. No n'hi ha prou a exiliar-se, s'ha de lluitar des d'allà, i aquesta va ser l'estratègia dels europarlamentaris i de Lluís Puig, i això comporta un desgast, una feina que estan fent cada dia."

En tot cas, Boye es mostra convençut, en símils futbolístics, que aquest partit l'acabaran guanyant:

"Quan l'àrbitre no és imparcial, cal anar a jugar a camp estranger. Sempre que hem jugat en camp neutral amb un àrbitre imparcial, sempre hem guanyat. I no perquè siguem molt bons, és perquè tenim raó."

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontProcés català

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut