
Espiades al gimnàs: "Què mira aquest fastigós?"
Proliferen a les xarxes socials denúncies de dones que se senten assetjades per homes que dissimulen exercicis físics per mirar-se-les o fer comentaris obscens
La ubiqüitat dels telèfons mòbils ha incrementat la sensació de moltes dones de sentir-se espiades al gimnàs, fins a l'extrem que denunciar els tafaners a TikTok ha esdevingut una tendència amb milers de seguidors.
Dones que se senten mirades obscenament enregistren l'assetjament per després compartir el video a TikTok per veure qui se les mirava pel darrere mentre feien exercicis.
El hashtag "fastigosos del gimnàs" ha reunit gairebé 2 milions de visionats que reflecteixen l'intent d'homes de flirtejar o espiar amb dones que fan les seves rutines gimnàstiques.

Aquesta usuària denunciava en un dels missatges que ha obtingut més de cinquanta mil agradaments el comportament d'un home al gimnàs que considerava com a una intromissió inacceptable:
"Mireu-vos aquest fastigós irrompre al meu espai personal mentre aixeco peses.
El gimnàs estava gairebé buit, i de tots els racons on exercitar-se ha hagut de triar aquest".
Al clip, l'home s'està just darrera de la gimnasta mentre ella s'exercita.
@ginaveelay Be careful out here girlies cause wtf #creep #weirdo #gymcreep #k18results #gymweirdshit #awareness #awarenessvideo #creepyguys #fyp #viral #fyp #gymprobblems #gymissues #inconsiderate #inconsideratepeople #selfawareness #selfaware #danger #creepy #creepyguystaring #creepyguystory #creepyguywithacamera #workingout #fitness ♬ original sound - Gina
Unes xifres alarmants
En un estudi de l'empresa Fit Rated sobre assetjament sexual als gimnasos 7 de cada 10 dones consultades sostenien haver experimentat situacions intimidatòries.
L'enquesta també refectia que gairebé totes les dones consultades sostenia sentir-se incòmodes mentre les miraven exercitant-se.
Això, segons l'estudi, va provocar que una de cada quatre deixés d'anar al gimnàs. Un 40% d'afectades va optar per canviar de zona d'exercici, i que dues de cada tres comencessin a utilitzar auriculars per aïllar-se de la situació.
Només el 8% va admetre enfrontar-se a l'assetjador.

Alguns hashtags han flirtejat amb segregar els gimnasos per sexe, una aproximació que també ha generat rebuig a les xarxes malgrat que alguns establiments ho apliquen oficiosament.
Els professionals que hi treballen recorden que les dones estan sobrerepresentades a les sales amb equipament càrdio, mentre que els homes abunden a les sales de peses.
Tanmateix, la popularització de l'halterofília femenina ha modificat aquest patró, el que -diuen- facilita les situacions d'assetjament denunciades.