Els tancs russos a Kíev forcen les negociacions.
La Plaça Maidan buida. Tothom es refugia on pot (Catalunya Ràdio / Catalunya Ràdio)
Catalunya nit

Els tancs russos a Kíev forcen les negociacions

El president d'Ucraïna demana obrir negociacions amb Rússia i Moscou accepta les converses, però hi posa condicions

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha vist com la invasió russa ha arribat a la capital del país en menys de 48 hores. Tot i que l'exèrcit ucraïnès continua combatent en diversos punts del país, sobretot a l'est, a la frontera amb Rússia, i al sud, a la riva del mar Negre, el president ucraïnès ja ha fet un càlcul de la situació i ha proposat al seu homòleg rus, Vladímir Putin, seure a negociar.

"Vull dirigir-me una vegada més al president de Rússia. A tot el territori d'Ucraïna hi ha combats. Asseguem-nos a la taula de negociacions per aturar la mort d'éssers humans."

Poc abans, un dels seus assessors havia enviat el mateix missatge afegint-hi que Ucraïna estava disposada a declarar-se neutral i no entrar a l'Aliança Atlàntica, és a dir, acceptant l'exigència russa. 

Zelenski, doncs, mostraria els primers símptomes d'impotència militar davant el potentíssim exèrcit rus, que més que dobla l'ucraïnès en efectius i armament. Però, a més a més, també intentaria evitar que Rússia enderroqués el seu govern, que sense dubte és un dels objectius de Vladímir Putin. 

Efectius de la Guàrdia Nacional ucraïnesa desplegats al centre de Kíev (Reuters / Gleb Garanich)

Les autoritats ucraïneses asseguren que s'estan preparant per aturar l'assalt rus dirigit a enderrocar el seu govern. De moment, diuen que resisteixen en diversos fronts, mentre que l'exèrcit rus assegura que ja controla l'oest de la capital, després de prendre l'aeroport militar de Hostómel.

Moscou hi posa condicions 

La crida al diàleg d'Ucraïna ja ha tingut resposta des del Kremlin. Rússia està disposada a obrir converses a Minsk, la capital de Bielorússia, un país aliat de Moscou. En canvi, Kíev proposa fer-les a Polònia, membre de la Unió Europea i de l'OTAN.  Ara bé, de moment la primera condició és que l'exèrcit ucraïnès deposi les armes. Rússia se sap forta i el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, no en té prou amb la rendició de l'exèrcit d'Ucraïna, sinó que no veu cap possibilitat de reconèixer com a democràtic l'actual govern de Zelenski, és a dir, que també vol la rendició del govern. 

Els tancs russos arriben a Kíev

L'exèrcit rus ja és en alguns barris de la capital, sobretot a l'oest. Allà els soldats ucraïnesos intenten contenir l'atac mentre la població mira de fugir, igual que ho feien ahir els ciutadans de Khàrkiv o els d'Odessa, on continuen els combats. 

El centre de la ciutat és buit, a la famosíssima plaça Maidan no hi ha ningú, els comerços estan tancats, els transports no funcionen, tothom intenta refugiar-se als passadissos i estacions del metro o als túnels de les galeries comercials que hi ha sota la plaça. 

Al Donbass, la població també pateix

A Donetsk, controlada per les milícies prorusses de l'autoproclamada república, es lluita contra l'exèrcit ucraïnès. Hi ha combats tant a Donetsk com a Lugansk. En aquestes ciutats hi han caigut projectils i bona part de la població espera que aviat ja siguin territori rus. 

 

 

Anar al contingut