FED
Jerome Powell, president de la Reserva Federal dels Estats Units
Catalunya nit

Els Estats Units apugen tipus d'interès: Serà pitjor el remei que la malaltia?

La Reserva Federal apuja els tipus un 0,75%, deixa el diner al preu més alt en 14 anys i compromet el creixement econòmic per abaixar la inflació

La tercera pujada consecutiva de 0,75 punts decretada per la Reserva Federal dels Estats Units deixa el tipus d'interès oficials de l'economia més gran del món en una forquilla d'entre el 3% i el 3,25%. Això és el  nivell més alt dels últims 14 anys.

Les pujades de tipus als EUA van començar al març, i el fet que aquestes intervencions no hagin contribuït a abaixar la inflació alimenta la percepció que els bancs centrals no troben el mecanisme adequat per afrontar la crisi.

Reserva Federal dels Estats Units apuja tipus un altre cop (Shutterstock) 

En parlava al Catalunya Nit de Catalunya Ràdio el professor de la UOC i expert en política econòmica i economia internacional Josep Lladós:

"El pitjor d'avui son les conseqüències directes que tindrà sobre Europa. No ens estranyaria que el mes vinent passi el mateix aquí, amb l'agreujant que Europa té febleses afegides per la dependència energètica arran del conflicte bèl·lic a Ucraïna."

Lladós creu que la clau és que els bancs centrals determinin fins a on arribaran aquestes pujades, 

"Fins quan aquesta teràpia de xoc? I quin serà el cost? Mirar de frenar la demanda quan el principal problema no està en la demanda acabarà tenint conseqüències en la creació d'ocupació. De retruc això dificulta les iniciatives empresarials, i que hi hagi menys feina de cara al futur."

Lladós afegia que, a més, aquestes pujades fan que s'aprecii el dòlar, que ja s'ha encarit d'un 14 per cent des d'inicis d'any. I, de retruc, la fortalesa del bitllet verd encareix les importacions, cosa que agreuja la inflació. 

Reacció negativa de les borses

Tot i anticipar la rebaixa de tipus Wall Street ha reaccionat a la baixa, amb una caiguda inicial de l'índex Dow Jones de més de 200 punts.

Diversos analistes vinculen la caiguda als mercats amb la idea que la FED manté una política agressiva de pujada de tipus per un període de temps més llarg del que esperaven. 

Anar al contingut