Un cotxe passa per davant d'un senyal de radar
Catalunya nit

Els conductors estrangers caçats amb radar ja no s'estalviaran pagar les multes

El Servei Català de Trànsit anuncia que ha resolt el problema que feia que no es cobressin, arran d'una investigació periodística de Catalunya Ràdio

El Servei Català de Trànsit anuncia que ha resolt el problema que feia que no es cobrés cap multa de conductors estrangers caçats amb radar a Catalunya. 

L'anunci s'ha fet a la comissió d'Interior al Parlament motivada per una investigació periodística de Catalunya Ràdio l'octubre passat.

El cobrament d'aquesta mena de sancions ha estat paralitzat durant un any i mig perquè el concurs d'adjudicació del servei de cobrament de multes interestatal es va impugnar al Tribunal de Contractació, segons explica el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel: 

"Això estava recorregut, ja no. Està solucionat i s'estan cobrant les multes des del gener, cosa que representa un 0,4% del nostre pressupost d'ingressos." 

Interior estima que s'han deixat de notificar 32.000 sancions, que --tenint en compte que se sol cobrar un 50% del que es notifica-- representarien uns 900.000 euros que s'han deixat de cobrar. 

Dos vehicles passen davant un radar (CCMA)

Cobrament voluntari

I és que, a més, no existeix la possibilitat de cobrar o embargar directament els estrangers. Com assegura Lamiel, la via executiva per cobrar-los les multes no és viable: 

"Només cobrem per via voluntària. És a dir, els ingressos dels estrangers que multem aquí podrien ser zero. Són els estats, que s'han d'entendre."

Segons el director del Servei Català de Trànsit, la mitjana per multa que cobrem dels infractors de fora de l'Estat és de 63 euros i "si no arribes a 1.500 euros, ningú s'hi posa." 

Per tot això, Lamiel ha reclamat que s'activi un sistema entre agències tributàries, a nivell internacional, per poder cobrar les denúncies que apliquen els radars de velocitat: 

"Necessitem un servei especialitzat, que és el que vam contractar, per perseguir aquests infractors, perquè no hi hagi impunitat. I els perseguim parlant en el seu idioma, enviant-los la multa en el seu idioma i tenint un servei front office en el seu idioma." 

L'excepció dels infractors andorrans

D'altra banda, com passava abans, continuen quedant fora del sistema de cobrament els infractors andorrans.

Zona senyalitzada amb el límit de 50 km/h on s'adverteix de la presència d'un radar (Google Street View)

Lamiel apunta que només se'ls pot sancionar si els Mossos d'Esquadra aconsegueixen aturar-los a la carretera: 

"Si els Mossos els paren a la carretera i tenen deutes de radar, els cobrem allà mateix, fins a una quantitat de 3.000 euros. Una de les propostes que vol fer el Servei Català de Trànsit és apujar aquesta xifra, perquè hi ha deutes bastant importants. Aquí sí que pot haver-hi impunitat." 

ARXIVAT A:
Trànsit
Anar al contingut