Assetjadors escolars expliquen per què feien bullying: "Amb els anys he vist el mal que he fet"
Els pares del Pol asseguren que l'escola no va fer res per canviar la situació del seu fill
CATALUNYA NIT

El pare del menor de La Ràpita: les burles a l'escola "el van afectar molt"

La investigació continua oberta per aclarir l'intent de suïcidi d'un noi de 15 anys que, el 20 de febrer, va llançar-se des del balcó d'un quart pis a la Ràpita

"Estava com deprimit". Amb aquesta frase resumeix el pare del noi de 15 anys que es va intentar suïcidar a la Ràpita (Montsià), el 20 de febrer, la situació que vivia el menor abans de llançar-se des del balcó d'un quart pis. 

Segons ha explicat Josep Gual a Catalunya Ràdio, el seu fill --amb un grau lleu d'autisme que li dificulta les relacions socials-- era víctima de burles a l'escola. I la situació es va agreujar després de Nadal: 

Jo li deia: "Però t'ha passat alguna cosa?"

I ell em responia: "Ja ve de temps, hi ha uns quants que se'n foten de mi. No ho fan molt descarat, però jo ho noto."

I és que els pares del Pol parlen més de petites burles i marginació, que d'assetjament molt explícit: 

"Els que li feien la punyeta eren uns concrets. Deien coses com 'el Pol és un tio que es belluga raro' i reien. I potser a un altre no li passa res, però a ell en aquell moment el va afectar molt." 

Els pares del Pol denuncien que patia burles i marginació a l'escola

Denuncien la inacció de l'escola

Malgrat que els pares del Pol van arribar a parlar amb la tutora de quart d'ESO de l'Institut Públic Els Alfacs, denuncien que res va canviar. De fet, Gual assegura que el director del centre li va transmetre que no tenia constància de les burles ni de l'aïllament de l'adolescent

"Vam demanar cita amb la tutora i ara hem sabut que no es va fer res. Perquè el director, l'endemà del que va passar, ens va trucar i ens va dir que ell no estava assabentat absolutament de res d'això. És més, que no creia que li estiguessin fent això."

En la reunió, els pares van donar noms concrets de companys del Pol.

Ara, els Mossos d'Esquadra i el Departament d'Educació han obert una investigació per aclarir els fets de la qual no s'ha donat cap detall. Els murs exteriors de l'instuitut han aparegut aquest dimarts amb pintades de suport a l'estudiant, que s'espera que abandoni urgències aviat després de més d'una setmana ingressat. Té fractures als braços, cames, costelles i en dues vèrtebres. 

El govern entona el 'mea culpa'

Tot i que aquest cas va transcendir més tard, va passar un dia abans de l'intent de suïcidi de dos bessons a Sallent el 21 de febrer, en un cas en què un dels desencadenants va ser precisament l'assetjament escolar que patia un dels menors, que finalment va acabar morint. 

Flors, espelmes i pancartes a casa del noi i la noia de Sallent que es van tirar pel balcó (EFE/Siu Wu)
Flors, espelmes i pancartes a casa del noi i la noia de Sallent que es van tirar pel balcó (EFE/Siu Wu)

Ara, el govern admet errors en aquest cas i es disculpa per un "fracàs del sistema". De fet, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha remarcat que la lluita contra l'assetjament escolar i els problemes de salut mental entre infants i joves són una prioritat de l'executiu. 

En aquest sentit, Plaja ha dit que cal un canvi de mirada social que equipari l'assetjament escolar a la violència de gènere: 

"Som plenament consicents que no denunciar casos de violència masclista, mirar cap a una altra banda, ens fa còmplices. Hem també d'activar aquest xip amb els casos d'assetjament a persones menors d'edat."

ARXIVAT A:
Salut Mental
Anar al contingut