El nou compost és una estratègia innovadora per evitar l'extensió dels tumors
Catalunya migdia

Un fàrmac desenvolupat a Catalunya pot prevenir la metàstasi

Vall d'Hebron i l'empresa BCN Peptides identifiquen una proteïna clau i desenvolupen un pèptid per bloquejar-la i evitar l'extensió dels tumors

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Les metàstasis són responsables de més del 90% de les morts per càncer, però fins ara existeixen molt poques teràpies específiques per evitar-les. I, malgrat els avenços en teràpies dirigides, avui dia, bloquejar l'extensió dels tumors és una necessitat terapèutica no resolta.

Investigadors de l'Institut de Recerca Vall d'Hebron, VHIR, i de l'empresa BCN Peptides han identificat una proteïna que actua en una bona part dels passos de la metàstasi, la integrina alfa9, i han aconseguit inhibir-la amb un nou fàrmac, RA08.

Han identificat que la integrina alfa9 té un paper essencial en la formació de metàstasis (Berkshire Community College Bioscience)

Una proteïna i un pèptid, protagonistes de la nova estratègia

Es tracta d'un pèptid, és a dir, un fragment de proteïna, que s'uneix a l'alfa9 i evita que faci la seva funció, com explica Josep Roma, investigador principal del grup de Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del VHIR:

" Hem trobat una diana, un punt dèbil de la cèl·lula que fa metàstasi, una proteïna que estava poc estudiada, i hem vist que si la inhibim és molt difícil que es produeixi metàstasi."


" El que hem fet ha estat sintetitzar un pèptid, que és com una proteïna petita, que s'uneix a aquesta diana com si poséssim silicona en un pany: no permet que actuï i això bloqueja la metàstasi."

El nou compost ha reduït les metàstasis fins a un 70% (VHIR)

Una estratègia innovadora per prevenir la disseminació de les cèl·lules tumorals

El fàrmac ha aconseguit evitar més de la meitat de les metàstasis. Els investigadors han validat la seva eficàcia en dos tipus de càncer infantil molt freqüents, en neuroblastoma i en rabdomiosarcoma, i també en càncer de mama, tant en cèl·lules al laboratori com en ratolins i amb resultats molt prometedors. 

" En rabdomiosarcoma hem aconseguit una protecció del 70%; és a dir, que el 70% dels ratolins tractats amb el nou fàrmac no van fer metàstasi, i en neuroblastoma, la protecció va ser del 50%."

Possible teràpia per a molts tipus de tumors

Els responsables de l'estudi creuen que el nou compost pot ser una teràpia prometedora per a un ampli ventall de càncers, ja que actua sobre un mecanisme general en la majoria de tumors.

El nou fàrmac podria prevenir metàstasis en molts tipus de càncer (VHIR)

L'alfa9 permet l'adhesió de la cèl·lula tumoral al seu entorn. A més, té un paper rellevant en la supervivència, proliferació, migració i invasió de les cèl·lules, tots ells factors clau per a la metàstasi en gairebé tots els tipus de càncer. 

Ara bé, els investigadors adverteixen que la funció del fàrmac seria prevenir l'aparició de la metàstasi i que no seria útil per combatre les ja consolidades. 

"No funcionaria en metàstasis ja formades en pacients, sinó per prevenir-les, perquè podríem actuar contra la implantació de les cèl·lules tumorals en un teixit diana."

La idea dels responsables de la recerca, finançada amb fons de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, és que el nou compost s'administrés conjuntament amb les teràpies convencionals contra els tumors primaris en els casos que hi hagués risc que puguin desenvolupar metàstasi.

Els responsables de la investigació han demostrat que el nou compost no té efectes tòxics (VHIR)

Tot i que això suposa incrementar els medicaments que prendrien els pacients, en la recerca han vist que el nou fàrmac no provoca cap tipus de toxicitat. 

"Estem molt contents perquè no hem observat cap tipus de toxicitat en els ratolins, fins i tot quan els hem administrat dosis fins a 4 vegades més altes de les necessàries perquè el pèptid faci el seu efecte."

El treball, publicat a la revista Cellular and Molecular Life Sciences, ha comptat amb la col·laboració dels Serveis d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques, Cirurgia Pediàtrica i Anatomia Patològica de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron i de l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBiS).

ARXIVAT A:
NotíciesCatalunya RàdioSalutCiència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut