Quin és el causant de les hepatitis infantils agudes?
Ja hi ha gairebé 200 casos d'hepatitis infantils agudes d'origen desconegut
Catalunya migdia

Quin és el causant de les hepatitis infantils agudes?

L'adenovirus 41 podria estar en l'origen d'aquestes hepatitis, més greus del que és habitual, que ja ha causat la mort de dues critatures a l'Estat

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Purificació Barceló

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Pren força la hipòtesi que un adenovirus, un tipus de virus que pot infectar diferents teixits del cos, seria el causant de les hepatitis agudes infantils d'origen desconegut que s'han detectat en més d'una desena de països, més greus del que és habitual i que en un 10 per cent dels casos han requerit un trasplantament.

Sanitat ha confirmat dues morts a l'Estat: un nen de de 6 anys a Múrcia i un nadó de 15 mesos a Andalusia. Cap dels dos va poder superar el trasplantament de fetge urgent que els van fer.

De moment a Catalunya se n'han notificat 9 casos, i 46 a tot l'Estat. El 60% dels malalts són nenes i tots són menors de 16 anys.

L'adenovirus F-41, causant més probable de les hepatitis agudes infantils (pixnio)

La majoria dels afectats han donat positiu d'un determinat adenovirus, l'F-41, com explica Jesús Quintero, hepatòleg infantil de l'Hospital Vall d'Hebron.

"La principal pregunta és quin és l'agent causant i ara per ara hi ha un percentatge important d'afectats que han donat positiu en adenovirus i quan s'ha serotipat s'ha vist que era l'adenovirus 41."

Més de la meitat dels afectats són positius en adenovirus F-41. (flickr)

El pediatre i investigador del centre IsGlobal de La Caixa Quique Bassat coincideix en el diagnòstic, sobretot perquè més de la meitat dels afectats són positius en aquest patogen. 

"L'evidència generada fins ara situa aquest adenovirus 41 en una posició privilegiada perquè s'ha trobat en la majoria de casos. És el patogen que té més números de ser-ne el responsable, no sabem si per si sol o en combinació amb altres microorganismes."

Sense relació amb la vacuna de la covid-19

El que sembla descartat és que aquestes hepatitis siguin seqüeles directes de la covid-19 o que estiguin provocades per les vacunes contra la infecció.

Segons Quintero, la gran majoria dels infants afectats no estaven vacunats perquè molts són menors de 5 anys.

"Molts d'aquests infants no tenien ni l'edat per rebre la vacuna. I pel que fa al coronavirus, alguns sí que van donar positiu però la incidència de la covid-19 és tan elevada arreu que no s'ha pogut establir una relació causal entre el coronavirus i les hepatitis agudes." 

Bassat sí que planteja la possibilitat que fos la combinació de les dues infeccions, per adenovirus i per covid-19, la que pogués provocar les hepatitis en alguns infants.

"Alguns d'aquests infants tenien l'antecedent d'haver tingut la covid-19 i per això també s'hi ha implicat el coronavirus com a possible cofactor."

Es descarta que la causa de les hepatitis siguin les vacunes contra la covid-19 perquè la majoria d'infants afectats no estan vacunats (Amira Deals)

Però tot i això, Bassat recorda que en aquests moments encara seria molt especulatiu fer una afirmació d'aquest tipus.

Els adenovirus són causa d'hepatitis però no amb tanta freqüència

Els adenovirus són un dels possibles factors que desemboquen en una hepatitis però normalment les infeccions per aquest tipus de virus durant la infantesa provoquen només símptomes respiratoris o gastrointestinals lleus.

És a dir, si es confirma que aquests virus són la causa de les hepatitis agudes infantils, estaríem davant d'infeccions més greus del que és habitual i amb molta més freqüència, com recorda Quintero. 

"L'adenovirus és una causa probable d'hepatitis i és un dels virus que solem testar quan tenim un pacient amb hepatitis aguda, però sembla que hi ha un augment de casos i que a més són més greus del que veiem habitualment."

Els experts volen saber si l'adenovirus ha mutat o si les mascaretes han deixat el sistema immune menys preparat per combatre la infecció (flickr)

Pel que fa a les causes de tot plegat, poden ser diverses, segons Bassat. 

"Pot ser que l'adenovirus hagi mutat i per això estigui causant una malaltia més greu i pot ser que el sistema immunitari dels infants que han estat dos anys amb mascaretes i amb més mesures d'higiene estigui menys preparat per lluitar contra infeccions que normalment són benignes."

I afegeix que també podria ser una combinació de les dues coses, o la combinació d'un adenovirus amb un altre patogen.

No hi ha motius d'alarma

Els experts coincideixen a recordar que de moment no arriben a 200 els casos detectats a nivell global i, per tant, Quique Bassat fa una crida a la calma. 

"L'alarma de l'OMS va dirigida als pediatres perquè en fem un seguiment més acurat, però no hi ha raons per alarmar la població."

Els experts fan una crida a la calma i asseguren que no hi ha motius d'alarma (Piqsels)

Jesús Quintero afegeix que, tot i que sembla una infecció vírica, no s'estaria manifestant com a gaire contagiosa.

"És un problema que hem de dimensionar en la magnitud que té i a més no sembla que tingui una capacitat de dispersió gaire agressiva, com la que ha tingut el coronavirus per exemple. Per tant, creiem que l'evolució de la malaltia no serà cap a una explosió de casos."

El que sí que recorden els pediatres és que cal anar a un centre sanitari si qualsevol infant manifesta símptomes com ara diarrea, vòmits o coloració groga de la pell, principals manifestacions d'aquestes hepatitis.

ARXIVAT A:
SalutCiènciaRecerca científica
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut