Primer trasplantament de cor a Catalunya d'un donant amb aturada cardíaca
L'Hospital de Bellvitge implanta un cor a un pacient, amb la tècnica de la donació asistòlica controlada, que farà créixer els trasplantaments cardíacs
Primer trasplantament de cor a Catalunya d'un donant amb aturada cardíaca
Primer trasplantament de cor a Catalunya d'un donant amb aturada cardíaca
Abans de l'extracció, el cor es connecta a una màquina extracorpòria per tornar-lo a oxigenar
Catalunya migdia

Primer trasplantament de cor a Catalunya d'un donant amb aturada cardíaca

L'Hospital de Bellvitge implanta un cor a un pacient, amb la tècnica de la donació asistòlica controlada, que farà créixer els trasplantaments cardíacs

Purificació Barceló, Elisa Omedes

Francesc Béjar és un home nou. Als 54 anys li han fet un trasplantament de cor a l'Hospital de Bellvitge, però no un trasplantament qualsevol. Li han substituït el cor malalt pel d'una donació asistòlica controlada, una tècnica molt complexa que s'ha fet servir per primer cop a Catalunya en la implantació d'un cor.

Trasplantament d'un cor aturat

El nom tècnic és donació per aturada circulatòria controlada o donació asistòlica controlada. Això vol dir que l'òrgan s'obté d'un donant de qui s'ha certificat la mort per criteris cardiocirculatoris i respiratoris. És diferent del donant per mort encefàlica, certificada per criteris neurològics, en què es pot allargar la vida del cor o de qualsevol altre òrgan fent que hi circuli la sang amb màquines i fàrmacs.

La donació en asistòlia controlada consisteix en l'extracció de l'òrgan d'un donant mort per una aturada cardiorespiratòria. Aquest òrgan ha deixat de rebre sang i, per tant, té una vida molt curta per poder ser trasplantat. El cirurgià que ha fet l'operació a Bellvitge, Fabrizio Sbraga, explica que per mantenir el cor viu, un cop certificada la mort, s'obre el tòrax del donant i es connecta l'òrgan a una màquina extracorpòria.

"Una màquina, que és molt semblant a una ECMO, que el que fa és retornar la circulació a aquests òrgans i fer que continuïn sent vitals. La gran diferència és que nosaltres podem valorar, en aquest cas el cor, abans de poder-lo implantar."

La tècnica és d'una gran complexitat, el temps hi juga en contra i la coordinació de tot l'equip multidisciplinari és vital. Però té el gran avantatge que permetrà fer servir cors que fins ara es descartaven, tal com ja passa amb altres òrgans, segons ha explicat el doctor Nicolás Manito, director de programes de trasplantaments de Bellvitge.

"Fins ara a Catalunya s'havia aconseguit trasplantar amb èxit altres tipus d'òrgans, com els ronyons, els pulmons i el fetge, de donants amb asistòlia, però el cor encara no s'havia fet. Sent optimistes podríem tenir un augment del trasplantament cardíac d'un 10% o del 30%, segons la versió més optimista, en els pròxims anys."

El donant sol ser un pacient amb un pronòstic de vida nul, que es manté viu gràcies a l'UCI, però que no té cap esperança de recuperació. El receptor se selecciona en funció del seu grup sanguini i la compatibilitat amb el cor del donant.

Un pacient molt agraït

Francesc Béjar és el primer pacient a qui li han trasplantat un cor amb aquesta tècnica a Catalunya. És un home de 54 anys que tenia una miocardiopatia dilatada. L'hi van detectar fa 14 anys i des de llavors la seva qualitat de vida ha anat disminuint. Abans de l'operació es trobava molt malament, havia perdut mobilitat i li costava molt respirar. Per poder sobreviure s'havia de medicar per via intravenosa.

Abans de l'extracció, el cor es connecta a una màquina extracorpòria per tornar-lo a oxigenar
La implantació del cor en el receptor es fa al mateix quiròfan que l'extracció (Hospital de Bellvitge)

Feia un any que esperava el trasplantament. Quan li van dir com seria l'operació, va tenir un sobresalt, però ell només volia viure:

"Em vaig posar a les seves mans. No tenia cap altra solució: era o caixa o faixa."

Diu que quan va obrir els ulls, després de la intervenció, va sentir que li havia tocat la grossa:

"Em vaig despertar i vaig dir: oh, estic viu!"

L'operació va ser el maig passat i la recuperació ha estat ràpida i bona. Francesc Béjar només té paraules d'agraïment per a tot l'equip que l'ha tractat, tant en l'operació com en els dies posteriors. Diu que és un equip "fenomenal".

Una intervenció encara poc estesa

Aquesta és la primera operació de trasplantament de cor d'aquest tipus que es fa a Catalunya i la vuitena a tot l'Estat. Només es fa en quatre països més a tot el món: els Estats Units, el Regne Unit, Austràlia i Bèlgica.

El primer trasplantament que es va fer a Espanya de cor aturat va ser el gener del 2020 a l'Hospital Puerta de Hierro de Madrid.

Anar al contingut