Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player
Comarcal 947

Plantes aromàtiques per engegar una nova vida

El cultiu de plantes aromàtiques i medicinals és una oportunitat de negoci amb gran potencial per a emprenedors a les zones rurals i de muntanya

Actualitzat

Si haguéssiu de muntar un negoci al món rural, en què pensaríeu? L'Eva Moré, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, us dona una pista:

"A Catalunya no hi ha gaires productors de plantes aromàtiques i medicinals, falten iniciatives. A més, pots tenir diferents models de negoci: des d'un petit agricultor que vulgui vendre directament al consumidor final, fins a una empresa agrària que produeixi per a la indústria. De negoci, n'hi ha!"

A Catalunya hi ha moltes empreses de cosmètica, perfums, alimentació o begudes que necessiten plantes aromàtiques i medicinals o de petits fruits. El problema és que aquí no troben proveïdors, i el 90% de la matèria primera s'ha d'anar a comprar a fora.

Els cultius de plantes aromàtiques són una bona opció per a territoris d'alta muntanya com aquest d'Esterri d'Àneu
Els cultius de plantes aromàtiques són una bona opció per a territoris d'alta muntanya com aquest d'Esterri d'Àneu (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Emprenedors que engeguen els seus cultius al Pirineu

Alguns emprenedors rurals han vist una clara oportunitat en aquest sector i han escollit aquest tipus de cultiu per engegar la seva petita aventura empresarial. És el cas del Rafa Barranco i la Pilar Canes, que van deixar la ciutat, s'han instal·lat al Pirineu i han creat Esterri Berry: una petita empresa que produeix fruits vermells (gerds, grosella i nabius, entre d'altres) en un terreny d'alta muntanya a Esterri d'Àneu:

"Nosaltres venim del sector serveis i volíem iniciar un projecte que ens omplís. Vam escollir aquest àmbit perquè aquí al Pirineu ja hi havia moltes empreses del sector turístic, i ens feia il·lusió començar un camí nou: recuperar l'agricultura, que aquí s'havia deixat perdre."

Esterri Berry és una de les 350 empreses de plantes aromàtiques i petits fruits que hi ha a Catalunya. La seva plantació —amb prou feines arriba una hectàrea de terreny a 1.400 metres d'altitud—  encara no genera prou beneficis perquè el Rafa i la Pilar en puguin viure, o sigui que encara mantenen les seves antigues feines fins que el nou projecte sigui rendible econòmicament:

"Per ser milionaris no, però per viure bé encara que ho haguem de compaginar amb una altra cosa, això sí! En tot cas, volem mantenir el model d'una explotació petita però de molta qualitat. No volem fer una plantació extensiva perquè no seria coherent amb aquest territori ni amb els nostres principis".

La plantació de fruits vermells d'Esterri Berry ocupa poc més d'una hectàrea a Esterri d'Àneu
La plantació de fruits vermells d'Esterri Berry ocupa poc més d'una hectàrea a Esterri d'Àneu (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

De les plantes aromàtiques també se'n pot viure

Un dels projectes d'èxit en l'àmbit de les plantes aromàtiques i medicinals el trobem també al Pallars Sobirà. Es diu Herbes de l'Alt Pirineu i és a petit poble d'Araós, a més de mil metres d'altitud. El van crear fa sis anys la Gemma Navàs i el Pedro Zurita, que van començar amb una petita iniciativa de jardins aromàtics i ara ja cultiven més d'una hectàrea de terreny:

"Nosaltres fem 60 varietats de planta medicinal en cultiu regeneratiu: no tenim grans produccions, però sí d'altíssima qualitat. En aquests sis anys hem tingut un creixement molt important, amb prou clients per poder vendre amb normalitat i no tenir ensurts econòmics."

Herbes de l'Alt Pirineu és un model d'èxit en el cultiu de plantes aromàtiques i medicinals en l'àmbit rural
Herbes de l'Alt Pirineu és un model d'èxit en el cultiu de plantes aromàtiques i medicinals en l'àmbit rural (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

Una opció amb molt potencial al món rural català

Amb una inversió inicial raonable i uns coneixements adequats, el cultiu de plantes aromàtiques, medicinals i de petits fruits pot ser una bona opció per emprendre al món rural. A més, és una opció sostenible i coherent amb la realitat del nostre territori, com diu l'Eva Moré:

"Justament per dinamitzar el territori, perquè aquest és un territori de petites empreses. No ens enganyem, el que dona teixit i fa que hi hagi desenvolupament econòmic al món rural són les petites empreses."

Els productors de plantes aromàtiques combinen la venda directa amb la distribució de proximitat
Els productors de plantes aromàtiques combinen la venda directa amb la distribució de proximitat (Catalunya Ràdio / Eloi Barrera)

La formació necessària

Si mai us animeu i voleu emprendre aquest camí, heu de saber que el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya impulsa el programa Foruo. És un programa formatiu dissenyat, justament, per cobrir la manca de formació reglada que hi havia en aquest àmbit a casa nostra. Està pensat per a les persones i empreses que volen obtenir coneixements acreditats en el terreny de la planta aromàtica i medicinal.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut