Imatge del cartell del documental "Oswald, el falsificador"
Imatge del cartell del documental "Oswald, el falsificador"
Catalunya migdia

Oswald, el falsificador català que ha fet anar de corcoll l'FBI, arriba a Filmin

Un documental de Kike Maíllo destapa la història força desconeguda d'Oswald Aulèstia, un dels falsificadors d'obres d'art més importants del món

Enllaç a altres textos de l'autor

Marc Garriga

Redactor d'informatius especialitzat en cinema i sèries

@marga_riga
Actualitzat

No era una tasca fàcil, però Kike Maíllo, es va acostar al misteriós i esmunyedís Oswald Aulèstia i, al llarg de diverses trobades, va travar-hi una bona amistat. El resultat es pot veure al documental "Oswald, el falsificador", que Filmin estrena divendres 30 de setembre a les 8 del vespre, al mateix temps que arriba a les sales de cinema.  

Tot va començar quan Maíllo buscava informació sobre truans d'aquest tipus per documentar-se per a la seva pròxima pel·lícula. Aleshores va topar amb Oswald i va pensar que el documental seria un format que li faria més justícia, segons ha explicat a Catalunya Ràdio.

"En un documental, vas surfejant les onades de la informació que et va arribant. Mentre estàs rodant vas entenent la història. I Oswald era un personatge tan excèntric i polièdric que era molt difícil de portar al terreny de la ficció."

Un cop Maíllo estreny els lligams amb Oswald, pot entrevistar-lo sense embuts i aconseguir que li expliqui tota una vida plena d'excessos, enganys i art.

Art real, com el que pinta sota el seu nom, i art fals, quan firma com Miró, Chagall, Dalí o Tàpies unes còpies magníficament elaborades. Una feina que ha dut a terme durant gairebé 40 anys i on ha tingut clients com Madonna o Sylvester Stallone.

Una còpia falsa d'un quadre de Miró pintat per Oswald Aulèstia
Una còpia falsa d'un quadre de Miró pintat per Oswald Aulèstia (Marc Garriga)

Una presó sense finestres

Que Oswald és un artista no ho pot discutir ningú, potser el que es pot discutir és si ha fet servir el seu talent de la millor manera possible. Ell explica al documental que ha viscut molt bé durant uns anys, però que ja fa temps que dubta si li ha compensat.

De fet, Maíllo queda impactat per les conseqüències penals de les cuites d'Oswald. I encara més quan el falsificador accepta la presó com una mena de justícia divina que li serveix per perdonar-se a si mateix els seus propis pecats. Tot arran de l'operació Picture duta a terme per l'FBI, la Policia Postal dels Estats Units (USPIS) i els Mossos d'Esquadra.

"El que més em va sorprendre va ser la seva expiació, tot i que això sigui un espòiler del documental, el fet que els seus mesos a la presó li hagin estat útils per al seu creixement personal."

Els responsables policials de l''Operació Picture', en la roda de premsa feta a Chicago
Els responsables policials de l'operació Picture, entre ells, el comissari dels Mossos Antoni Permanyer, a la roda de premsa realitzada a la seu de l'FBI a Chicago (Marc Garriga)

Malgrat tot, Kike Maíllo defensa al documental que el càstig que la justícia nord-americana aplica a Oswald és exagerat. Pels delictes de frau comesos als Estats Units, amb un miler de perjudicats, el falsificador català passa mesos tancat en una presó sense finestres, sense veure la llum del sol ni parlar amb ningú.

"Són delictes que no són violents, no són de sang, i, tot i que ell fa una cosa il·lícita, l'estafa es basa en el fet que qui compra és un cobdiciós que sap que alguna cosa estranya ha d'estar passant perquè aquell producte tingui un preu tan per sota del de mercat."

De fet, un dels objectius del documental, segons diu el mateix Maíllo, és qüestionar el mercat de l'art, sobretot el de l'obra gràfica seriada.

Un personatge irresistible

Maíllo, que va guanyar el Gaudí a la millor pel·lícula i el Goya al millor nou director ara fa 11 anys amb la seva primera pel·lícula, "Eva", acaba enamorant-se d'un personatge certament irresistible en el qual es veu en part reflectit.

"Oswald pot ser un pirata revolucionari egoista, un narcisista, però comparteixo amb ell l'afany per fer-li una mossegada a la vida, per buscar-hi sempre el costat alegre."

I això que el mateix Oswald, al principi de tot, el fa dubtar de si el que li explicarà és cert o no. "Tot és un frau, tot és un engany", comença dient. Però Maíllo s'assegura que les històries les repeteixi a cada una de les entrevistes per corroborar que són consistents i coherents.

És curiós sentir com Maíllo accepta que Oswald és probable que l'hagi utilitzat per potenciar la seva obra real, la que porta la seva firma i que té un valor innegable però inferior al que ell desitjaria. Però al final tothom guanya, perquè el director barceloní entrega un documental interessant sobre un personatge únic i l'obra d'Oswald Aulèstia és molt probable que amb l'estrena del documental pugi automàticament de preu.

Un quadre original d'Oswald Aulèstia
Un quadre original d'Oswald Aulèstia

A tot això, la productora El Terrat, que també està al darrere del documental, anuncia que el projecte es complementarà amb una sèrie que s'estrenarà a principis del 2023.

Anar al contingut