Nou assaig clínic per trobar un tractament contra la Covid
Amb aquest fàrmac, la Covid deixaria de ser greu en alguns casos (Unsplash/Diana Polekhina)
Catalunya migdia

Nou assaig clínic per trobar un tractament contra la Covid

Un fàrmac amb anticossos de pacients que han superat la malaltia podria ser eficaç per contenir-la o alleujar-ne els símptomes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

Un equip d'investigadors de Catalunya i Madrid assagen un medicament per evitar que la Covid evolucioni cap a una malaltia greu en les primeres fases del contagi. El fàrmac podria oferir una protecció immediata contra el virus i també seria útil en persones que no responen bé a les vacunes.

Una teràpia eficaç en altres malalties infeccioses

El medicament, desenvolupat pels laboratoris Grifols, es basa en una immunoglobulina que ja funciona en altres infeccions i que ara s'ha adaptat a la Covid-19. L'assaig el duen a terme investigadors de la Fundació de Lluita contra la Sida i de l'Hospital Trias i Pujol de Badalona, en col·laboració amb la Conselleria de Sanitat de Madrid, tant a l'atenció primària com a l'hospitalària.

El fàrmac conté anticossos policlonals anti-SARS-CoV-2 obtinguts de donants de plasma que han superat la malaltia. En rebre aquests anticossos, el pacient obtindria una protecció externa extra d'efecte immediat. El medicament està especialment indicat per a les primeres fases del contagi, segons la doctora Cristina Galván, una de les responsables de l'assaig, de l'Hospital Universitari de Móstoles:

"No hi ha cap tractament per a la Covid, però encara menys per a fases precoces. El que s'intenta amb el fàrmac és administrar aquestes defenses a la persona en el moment que és positiu, abans que manifestin els símptomes, per evitar que desenvolupi la malaltia o bé que els seus símptomes siguin greus."

Aquest tractament de xoc també seria útil per protegir les persones grans amb malalties de risc i el personal sanitari, o aquells pacients a qui no és recomanable vacunar.

"És especialment interessant per a les persones immunodeprimides com a reforç de la vacunació o per substituir-la en casos de malalties contraindicades o al·lèrgia."

Es tracta d'un medicament segur, que també seria molt útil per evitar el col·lapse del sistema sanitari en futures onades del virus i ajudaria a contenir brots del coronavirus en llocs amb una baixa taxa de vacunació.

Un fàrmac que alleugeriria la pressió als hospitals

La immunoglobulina s'administra per via intravenosa, intramuscular o subcutània, i ja ha demostrat una bona eficàcia en la prevenció de diferents malalties infeccioses en pacients immunodeprimits. El doctor Antonio Páez, director mèdic de Grifols, en destaca altres avantatges:

"La facilitat de conservació en nevera i l'administració subcutània afavoririen la distribució i utilització d'aquesta potencial teràpia, que es podria subministrar en qualsevol consultori mèdic a les persones que haguessin donat positiu en test d'antígens i PCR."

En l'assaig hi participen 800 individus amb un diagnòstic positiu en Covid que encara no han desenvolupat símptomes. Se'ls administrarà la immunoglobulina, rica en anticossos, per via subcutània.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut