Lo Rector de Vallfogona
Lo Rector de Vallfogona
Catalunya migdia

L'any del rector que del cagar en feia poesia

Fa 400 que va morir el Rector de Vallfogona, el poeta més important del barroc català, i, per commemorar-ho, es publicarà la seva obra completa

Actualitzat

L'Any Rector, així s'anomena la celebració que començarà aquest febrer i que intentarà que sigui senzill trobar l'obra del famós i popular Rector de Vallfogona a les llibreries.

I és que, tot i ser recomanació habitual a batxillerat i lectura imprescindible en els estudis de Filologia Catalana, actualment és pràcticament impossible trobar cap edició dels textos de Francesc Vicent Garcia, nascut el 1579, el famós Rector de Vallfogona de Riucorb.

És per això que, per primera vegada, Barcino publicarà una edició comentada de l'obra completa, des dels sonets més artificiosos i elegants fins a poemes populars, eròtics i escatològics, passant pel teatre o la prosa.

Els tres volums, a càrrec d'Albert Rossich, tindran l'ortografia actual però respectant les característiques de la llengua de l'autor. Aquesta publicació ja és una gran notícia, segons el poeta i comissari de l'Any, Josep Pedrals.  

"El 3 de febrer l'editorial Barcino anunciarà el primer volum de l'obra completa del Rector de Vallfogona que tindreu tots a les llibreries per Sant Jordi! Aquest primer volum de sonets i dècimes formarà part de l'edició definitiva de l'obra de l'autor."

El Rector de Vallfogona serà a tot arreu

Amb motiu de l'Any Rector també hi haurà exposicions. La més gran, al Museu d'Història de Catalunya. I per mostrar la magnitud del personatge, se li dedicaran vins, trens, llibres de cuina, rutes literàries, obres de teatre, concerts i moltes altres activitats.

Un any amb el Rector de Vallfogona fins a la sopa!
L'Any Rector de Vallfogona vol mostrar la magnitud de l'autor 400 anys després de la seva mort

Un exemple és la gran festa que es farà a Vallfogona de Riucorb, la població de la Conca de Barberà d'on era rector. Serà el 2 de setembre, coincidint amb l'efemèride.

"Farem una festa brutal dirigida per la Montse Colomé i el Llorenç Corbella. O sigui, imagineu-vos, els que van fer la clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona! La idea és que la gent s'acabi trobant el Rector de Vallfogona a la sopa i que, a més, tingui bon gust.. que no sigui el pèl, sinó la sopa de lletres."

L'Any Rector està organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes per encàrrec del Departament de Cultura. Pedrals, el seu comissari, és un dels principals defensors de l'escriptor als escenaris, en espectacles com "Escapat de l'oradura", sobre la poesia catalana del barroc.

Aquest febrer, l'editorial Barcino traurà el primer volum de l'obra completa

El Rector irreverent

I és que el Rector de Vallfogona va ser un escriptor sarcàstic, crític i irreverent que va usar la llengua per fer de les grolleries més grolleres un art. I se'l recorda especialment per fer poesia del fet d'anar a cagar, de les latrines, i pels seus poemes eròtics que, gairebé, són poemes pornogràfics.

Però la seva obra és més que això, va escriure grans obres sobre el desengany del món entès com un teatre on cadascú té un paper assignat per Déu, i ara és voluntat del comissari Josep Pedrals "tornar al pedestal que li correspon al Rector", un escriptor que va ser el model poètic en català durant gairebé tres segles.

ARXIVAT A:
Literatura
Anar al contingut