"Sidral", "cis" i més de 10 expressions amb "collons", entre les 640 novetats del diccionari
"Sidral", "cis" i més de 10 expressions amb "collons", entre les 640 novetats del diccionari
Catalunya Migdia

La identitat de gènere torna a sacsejar el diccionari

El Diccionari de la Llengua Catalana incorpora 21 paraules noves, com "cisgènere", "feminicidi" o "trans"

Valèria AubaredaActualitzat

Quan s'acosta el final d'any és el moment de fer balanç, revisar conceptes o fer modificacions. També al Diccionari de la Llengua Catalana de l'Institut d'Estudis Catalans. Aquest 2022 la seva versió en línia incorpora 21 paraules noves i en modifica més de 600. Moltes d'aquestes paraules estan relacionades amb la identitat de gènere.

Entre les paraules que entren per primera vegada al diccionari hi ha "trans", "transidentitat", "cisgènere" i "feminicidi".

També entren al diccionari "negacionisme", que es va votar per decisió popular com a neologisme de l'any 2021, i "resilient", "lleument", "acotxador", "igualat", "mínimament" i "metabolitzar".

Pel que fa a les modificacions, destaca l'afegit de noves interpretacions en mots com "afer", que a partir d'ara pot ser una relació amorosa; "sidral", com una situació de molta confusió; o "criança", que ara també fa referència al vi envellit de forma controlada en una bota.

També s'han modificat mots relacionats amb la identitat de gènere com "heterosexual" o "homofòbia". I des d'una perspectiva feminista, la paraula "bruixa".

 

Pel que fa a les locucions, el DIEC ha afegit expressions col·loquials com "i un be negre", "per collons" o "amb els pixats al ventre".

La llista de tots els canvis introduïts en aquesta actualització del Diccionari de la Llengua Catalana es pot consultar a la pàgina d'actualitzacions del web del diccionari.

ARXIVAT A:
Català
Anar al contingut