La comunitat LGTBI d'Hongria, un país de la UE, obligada a viure la seva realitat en silenci
La legislació ultraconservadora d'Hongria pot incitar a l'odi contra la comunitat LGTBI (Unsplash/Mercedes Mehling)
Catalunya migdia

La comunitat LGTBI d'Hongria, un país de la UE, obligada a viure la seva realitat en silenci

Organitzacions de drets civils alerten que el govern de Viktor Orbán pretén retallar els drets dels homosexuals, equiparant-los als pederastes

La nova llei d'Hongria que prohibeix l'accés dels menors a qualsevol informació relacionada amb l'homosexualitat i prohibeix parlar-ne a les escoles ha indignat Europa i les poques organitzacions civils independents que queden al país. El Comitè Hèlsinki d'Hongria, dedicat a la defensa dels drets civils, denuncia que aquesta llei tindrà un impacte nociu i molt perillós.

La perversitat d'identificar homosexualitat amb pederàstia

Oficialment, la llei que ha aixecat tanta polseguera a Europa forma part d'un paquet legislatiu destinat a protegir la infància de pederastes i pedòfils. No és només, per tant, la iniciativa puntual d'un govern o d'un Parlament de majoria conservadora, defensor de valors cristians i tradicionals, com és el cas d'Hongria.

Andras Lederer, activista del Comitè Hèlsinki, assegura a Catalunya Ràdio que el problema no és només la llei com a tal, sinó tota la narrativa que l'envolta, el discurs que s'està construint contra tota la comunitat LGTBI.

"Els mitjans públics de propaganda d'Hongria difonen sense parar aquesta afirmació, aquesta idea indignant, segons la qual existeix una connexió entre ser pedòfil i ser homosexual. I això tindrà conseqüències terribles, sobretot entre les comunitats més petites."

Joves LGTBI sense referents

Encara s'han d'avaluar els impactes que pot tenir la legislació hongaresa, però a priori és un fet que estigmatitza encara més la comunitat LGTBI i la fa més susceptible de ser víctima de l'odi i fins i tot d'atacs físics. Hi ha persones transgènere, explica Lederer, que han decidit marxar del país.

La llei també obre l'interrogant sobre les famílies en què els progenitors són del mateix sexe i deixa sense referents ni interlocutors tota una generació jove de persones LGTBI, que ho tindran molt més difícil.

"La joventut LGBTI que acabin de descobrir la seva orientació sexual o la seva identitat de gènere no tindrà ningú a qui recórrer o preguntar, perquè, d'acord amb la llei, ningú pot parlar amb ells d'aquests temes."

Aquests joves i adolescents s'hauran d'espavilar pel seu compte i intentar trobar informació per internet, on no totes les fonts són prou fiables.

Una societat apocada i sotmesa

La llei sobre homosexualitat d'Hongria s'emmarca en les polítiques d'un país que ha emprès una deriva autoritària, amb conseqüències a tota la societat. A la Constitució del 2011, que només va obtenir el suport del partit d'Orbán, ja es recull que el matrimoni és només la unió d'un home i una dona.

La immigració també és al punt de mira del govern ultraconservador, segons Andras Lederer:

"Totes aquestes regulacions implantades a Hongria, no només contra la comunitat LGTBI, sinó també contra organitzacions o persones que ajuden els refugiats o demandants d'asil, tenen com a objectiu provocar un efecte esgarrifós, provocar la por entre els grups perseguits."

El govern del partit Fidesz, liderat per Viktor Orbán, ha expulsat universitats, ha proscrit associacions i ha tancat mitjans independents. Això està convertint la societat d'Hongria, un país membre de la Unió Europea, en una societat poruga i agenollada, denuncia Lederer:

"El que es pretén és silenciar el dissentiment, crear un ambient tan tòxic i explotar tant els temors de la gent, que al final els ciutadans ja no es consideren a ells mateixos ciutadans, sinó subjectes sense veu, perquè val més estar callats, perquè val més no criticar res."

Els advertiments de la Comissió Europea, en aquest sentit, es veuen com una espurna d'esperança, malgrat que les mesures de pressió des d'Europa siguin tímides.

 

 

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut