Onada de calor històrica a Catalunya (iStock)
Catalunya migdia

La calor mata: 575 morts atribuïbles a les altes temperatures a Catalunya

Un estudi de l'Institut de Salut Carlos III també alerta que les calorades provoquen morts per l'increment dels incendis o la contaminació

Actualitzat

575 morts registrades aquest estiu a Catalunya serien atribuïbles a les altes temperatures. Ho recullen les dades del sistema de monitoratge de la mortalitat de l'Institut de Salut Carlos III de Madrid.

L'any 2022 ha estat el més calorós des que hi ha registres, amb temperatures mitjanes d'1,34 graus per sobre del període de referència 1991-2020, segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus.

La pitjor sequera dels últims 500 anys a Europa
El pantà de Rialb, sota mínims (ACN/Albert Lijarcio)

A Espanya hi ha hagut aquest estiu 42 dies d'onada de calor i això ha tingut un efecte directe amb la mortalitat. Ho explica Julio Díaz, professor d'Investigació de l'Institut de Salut Carlos III i codirector de la Unitat de Referència de Canvi Climàtic, Salut i Medi Ambient Urbà:

"Les altes temperatures fan que les persones que tenen una malaltia de base, bé sigui neurològica, cardiovascular, respiratòria o renal, el que fa és agreujar la malaltia i aquesta persona es mor. Molt pocs moren per cops de calor, és a dir, la calor o les altes temperatures no maten una persona sana, excepte en casos molt comptats, que és el que anomenem cop de calor."

Un noi passa per l'abocador en flames de Bhalswa, a Nova Delhi (Reuters/Adnan Abidi)
Un noi passa per l'abocador en flames de Bhalswa, a Nova Delhi (Reuters/Adnan Abidi)

Però no tota la mortalitat que hi ha en una onada de calor es deu només a la temperatura. L'excés de calor també comporta que hi hagi més contaminació, que arribi pols sahariana, augmenta la sequera, que alhora provoca més malalties relacionades amb l'aigua i la contaminació dels aliments. Fins i tot l'augment dels incendis forestals derivats de les calorades tenen incidència en la mortalitat

"Un augment de temperatures té una major incidència als incendis forestals. Estem veient que aquests incendis tenen una afectació directa en la mortalitat, inclús en llocs allunyats dels focus de l'incendi, per causes cardiovaculars i respiratòries, increments en els parts prematurs i en el baix pes al néixer."

Els augments de temperatura també tenen relació amb l'augment de les al·lèrgies, ja que estan relacionades amb els canvis de floració. I és per això que Díaz creu que les actuacions no cal que es dirigeixin només a mitigar la calor sinó que s'ha de tenir una visió global per reduir els riscos.

Tot plegat es recull a l'article "Així ens està robant la vida el canvi climàtic" publicat a The  Conversation.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut