La Covid, una malaltia estacional?
El virus de la covid podria tornar cada hivern (Pixabay)
Catalunya migdia

I si la variant òmicron no fos tan greu com semblava?

Les dades preliminars recollides a Sud-àfrica sobre la nova variant òmicron apunten que provoca infeccions lleus

Redacció Actualitzat
TEMA:
Covid-19

L'aparició de la variant òmicron ha provocat molts dubtes sobre si a causa de la gran quantitat de mutacions que incorpora serà capaç de transmetre's de manera més eficaç o si donarà lloc a una infecció més lleu o més greu.

Tampoc se sap si les vacunes continuaran sent efectives.

Sud-àfrica ha estat el primer país on s'ha detectat la variant òmicron

L'òmicron provoca infecció lleu?

Les dades preliminars recollides a Sud-àfrica sobre l'òmicron apunten que està provocant infeccions lleus.

Tot i això, cal ser prudents perquè encara no se sap si això vol dir que realment el virus és menys agressiu o si els casos són menys greus perquè està infectant molta gent jove.
 

La immunòloga del centre IsGlobal de La Caixa Adelaida Sarukhan explica que fins ara els casos descrits en general han estat bastant lleus però cal tenir en compte que a Sud-àfrica hi ha més població jove:

"Sud-àfrica té una demografia diferent. Les infeccions que s'han descrit són encara en gent jove. Hem d'esperar unes setmanes per veure quin és l'impacte en hospitalització i mort, i també veure què passa amb gent més gran. I al final hem de veure què passa amb gent vacunada."

Sarukhan diu que seria bo que la variant òmicron provoqués una infecció més lleu, però assegura que és massa d'hora per arribar a aquesta conclusió.

Vacunació a Johannesburg, Sud-àfrica (Reuters/Sumaya Hisham)
L'òmicron ja és la variant majoritària a Sud-àfrica (Reuters / Sumaya Hisham)

Sembla que l'òmicron és més transmissible

De moment el que és clar és que les xifres de transmissió del virus s'han disparat a Sud-àfrica, on l'òmicron està començant a desplaçar la variant delta.

L'investigador de l'IRTA-CRESA Joaquim Segalés constata que a Sud-àfrica òmicron ja s'està imposant a la delta.

"Sembla que aquesta nova variant òmicron és més transmissible fins i tot que la delta. Això fa que en algunes poblacions sobretot de Sud-àfrica ja és la variant dominant i hem de veure les properes setmanes si és capaç o no de doblegar la variant delta que tenim a Europa."

Què pot passar si és més lleu però més transmissible?

El que esperen els investigadors és que s'acabi confirmant que l'òmicron és més lleu, encara que això comporta una complicació.

Si hi ha més transmissió significa que hi pot haver més casos, i si hi ha més casos augmenten també el nombre de casos que arriben als hospitals, sobretot entre els no vacunats.

Covid-19
Una de les incògnites és si l'òmicron comportarà més pressió hospitalària (Catalunya Ràdio / Pau Venteo)

L'investigador Segalés diu que segons les dades preliminars òmicron no provocaria una malaltia greu però remarca el perill que suposa si es contagia molta població.

"S'ha de vigilar molt perquè si és més transmissible vol dir que infectarà més gent. Per tant, això té una connotació sobretot en població no vacunada, perquè també tindrem més gent malalta"

Els que han passat la covid-19 es poden tornar a infectar amb òmicron?

Un altre estudi amb dades preliminars apunta que la variant òmicron se salta més que la delta la immunitat generada per la malaltia, és a dir, que més gent que ha passat la covid-19 es pot tornar a infectar, segons la immunòloga Sarukhan.

"Una anàlisi de dades epidemiològiques dels últims casos de les últimes setmanes suggereix que amb òmicron el risc de reinfecció és més elevat que amb delta. És a dir, entre la gent que ja ha tingut una infecció prèvia hi ha més casos de reinfecció amb òmicron, que no pas els que hi havia amb delta."

Les vacunes continuen protegint contra l'òmicron?

El que caldrà veure ara és què passa amb les vacunes. L'alt nombre de mutacions d'òmicron fa pensar que seran menys eficaces per prevenir infecció perquè podria escapar als anticossos neutralitzants generats per la vacuna.

Amnistia acusa les farmacèutiques del bloqueig intencionat de la vacuna als països pobres
"Volem vacunes", diu una pancarta en una manifestació a Sud-àfrica (Reuters / Siphiwe Sibeko)

Però com que les vacunes també aporten immunitat cel·lular, la immunòloga Sarukhan confia que continuaran protegint contra malaltia greu i mort, com ha passat amb la resta de variants fins ara.

"És bastant raonable pensar que hi haurà una pèrdua moderada de la protecció dels anticossos generats amb la vacuna. Ara bé, això no vol dir que les vacunes ja no funcionaran perquè hi ha una immunitat més enllà dels anticossos. Fins ara, cap variant, fins i tot la delta, ha aconseguit escapar completament de la immunitat."

De moment el que sembla és que òmicron no afecta grups de població diferents als de la resta de variants i en aquest sentit res no fa pensar que els infants siguin més vulnerables a aquesta nova versió del virus. 

 

ARXIVAT A:
Vacunes Coronavirus Covid-19
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut