Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid
Amb la implantació del passaport Covid, la UE recomana als estats membre que no es demanin proves negatives ni quarantenes als més petits
Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid
Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid
El passaport Covid, també per a la canalla
Catalunya migdia

Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid

Amb la implantació del passaport Covid, la UE recomana als estats membre que no es demanin proves negatives ni quarantenes als més petits

Jordi Baró, Albert Manyà, Elisa OmedesActualitzat

El passaport Covid-19 estarà disponible a tot Europa a partir del primer de juliol, però en alguns països ja s'ha implantat en fase de proves: Espanya, Grècia, Alemanya, Dinamarca, Croàcia, República Txeca, Bulgària, Polònia i Lituània. A Catalunya ja es pot demanar a través del web LaMevaSalut o del ministeri de Sanitat.

Quan sigui una realitat a tot arreu, podran circular lliurement pels 27 països de la UE totes les persones immunitzades, bé perquè s'hagin vacunat, bé perquè hagin passat la malaltia, o les que aportin una prova negativa.

Les persones adultes, s'entén. Però què passa amb la canalla, que de moment no s'ha de vacunar? Hauran de fer quarantena? Fer-se una PCR o un test d'antígens? Què podran fer les famílies que vulguin fer turisme en un país estranger? S'acabaran vacunant les criatures? S'acosten les vacances, es comencen a preparar els viatges, i és hora d'aclarir dubtes.

Quines són les recomanacions de la Unió Europea?

El passaport sanitari també serà vàlid per als menors que viatgin per la UE a partir del primer de juliol, amb els mateixos requisits que per als adults. Els adolescents d'entre 12 i 15 anys que ja tinguin les dues dosis de la vacuna Pfizer, els que hagin passat la malaltia els últims 180 dies o els que tinguin una PCR o un test d'antígens negatius podran circular lliurement per tots els països membres.

Però no tots els menors. Les circumstàncies canvien per als que tenen menys de 6 anys. Tot i que no hi ha un acord vinculant per a tota la UE, Brussel·les fa dues recomanacions per garantir la unitat familiar. En primer lloc, demana als governs europeus que a aquest col·lectiu no se'ls demani test per viatjar. En segon lloc, aconsella que els menors de qualsevol edat quedin exempts de quarantenes quan els pares no hagin de passar-la.

En qualsevol cas, les quarantenes per viatjar per la UE no haurien de ser habituals a l'estiu: els països tenen dret a imposar-les, però s'han compromès a fer-ho només si és estrictament imprescindible.

Quins són ara els requisits per viatjar per Europa?

Tot això, però, són només recomanacions. No hi ha una norma única per als 27 països de la UE. Cada govern pot aplicar les restriccions que vulgui, exigir alguna prova a les criatures que viatgen amb els seus pares i decidir quina prova en concret i a partir de quina edat.

Ara mateix, hi ha països que exigeixen PCR o test d'antígens negatius als nens i les nenes a partir de certa edat. Això pot canviar quan entri en vigor a tota la Unió Europea el passaport Covid, però per ara hi ha una gran diversitat de normes.

Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid
Diferents normes als països de la UE per deixar-hi entrar els menors (Unsplash / Kelly Sikkema)

Lituània demana proves negatives a partir dels 16 anys; Dinamarca i Eslovènia, a partir dels 15; els Països Baixos, dels 13; Estònia, Finlàndia i Xipre, a partir dels 12; França i Letònia, dels 11; Àustria i Eslovàquia, dels 10; Croàcia, dels 7; Alemanya, Bèlgica, Irlanda, Luxemburg i Espanya, dels 6; Grècia, Bulgària i la República Txeca dels 5; Itàlia i Portugal, dels 2, i Polònia a partir dels sis mesos.

Suècia no demana cap prova als menors d'edat, només l'exigeix a partir dels 18 anys. A Malta i Romania, en canvi, no hi ha cap exempció per a la canalla, i a Hongria, per ara, no hi pot entrar ningú, excepte si es viatja per negoci o esport.

Les vacunes anti-Covid a Europa, a partir de quina edat?

L'OMS i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties adverteix que el benefici de vacunar adolescents és limitat comparat amb el que obtenen els adults. Per tant, aconsellen que hi hagi una equitat en l'accés a les vacunes a tot el món, ja que no és recomanable començar a vacunar els menors d'alguns països, mentre no es vacuna els adults d'altres, generalment en els països més pobres.

Tot i aquesta recomanació ètica, a finals de maig, la Unió Europea va autoritzar la vacunació per als nois i noies de més de 12 anys i l'Agència Europea de Medicaments va aprovar l'ús de la vacuna de Pfizer per als adolescents. Però, de moment, està a les beceroles a la majoria de països.

Romania és el país que s'ha afanyat més. S'ha eliminat la prioritat de la vacunació per franges d'edat i els adolescents ja poden anar als centres de vacunació acompanyats pels pares. Com aquest noi de 14 anys, satisfet amb la punxada:

"Em sembla molt més segur vacunar-me i un pas endavant per tornar a la normalitat, poder anar de vacances i fer viatges sense cap problema."

A Alemanya i Polònia, el jovent de més de 12 anys ja pot demanar cita per vacunar-se. Alemanya ha obert el procés per a tothom, sense cap límit ni ordre de prioritat per edat. Per tant, vacunarà tots els joves d'aquesta edat, encara que el consell assessor recomanava limitar les punxades als que presentessin algun risc per a la salut.

A Itàlia també poden demanar hora i tenen prioritat els estudiants de 17 i 18 anys que han de fer l'examen final de batxillerat el 16 de juny. També en algunes regions d'Àustria poden demanar cita.

Guia per viatjar amb criatures per Europa aquest estiu de Covid
La UE autoritza la vacunació dels menors de 12 anys (Unsplash / Helena Lopes)

França començarà a administrar la vacuna als més grans de 12 anys a partir del 15 de juny, previ consentiment de la mare o el pare. A Bèlgica començaran a vacunar a la franja de 16-17 anys a partir de juliol, igual que els joves de 18 anys. Per als menors de 16 anys encara no s'ha fixat cap data.

Hongria, amb una estratègia al marge de l'Europa comunitària, va començar a vacunar els més grans de 16 a mitjan maig.

Espanya encara no ho ha decidit: es pactarà en una interterritorial de Salut, però el Ministeri de Sanitat es planteja començar la vacunació a partir dels 12 anys quinze dies abans de començar el curs escolar. La Generalitat obre la porta que es faci en els mateixos centres educatius.

I a la resta del món?

En el conjunt dels països asiàtics, Israel vacuna des d'aquesta setmana la franja de 12 a 15 anys. Dubai, els Emirats Àrabs Units i Singapur ja fa dies que ho fan. El Japó ho ha aprovat, però no hi ha constància que ja hagin començat. I a la Xina, la novetat és que el laboratori Sinovac ha anunciat que està a punt per llançar una vacuna per a la canalla a partir de 3 anys.

Al continent americà, als Estats Units i al Canadà ja s'està vacunant els nois i les noies de més de 12 anys. A Xile, s'ha aprovat la vacunació per a la franja de 12 a 16 anys i podrien començar a finals de juny, quan ja tinguin immunitzat el 80% de la població adulta.

A l'Àfrica, només hi ha constància que Algèria ha aprovat l'ús de Pfizer per als més grans de 12 anys.

Anar al contingut