Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
Cada cop hi ha més persones que demanen assistència mèdica per una agressió sexual (Unsplash/Nadine Shaabana)
Catalunya migdia

Es disparen les urgències per agressions sexuals: augmenten un 50% respecte de l'any passat

L'Hospital Clínic ha atès 556 víctimes, gairebé totes dones, algunes agredides en grup. Més de la meitat, noies menors de 25 anys

Mònica Mas / Elisa OmedesActualitzat

Cada dia hi ha més persones, dones i homes, que acudeixen al servei d'Urgències de l'Hospital Clínic de Barcelona per haver estat víctimes de violència sexual. En aquest centre, obert les 24 hores del dia tots els dies de la setmana, atén 13 casos a la setmana. Són dades que ha fet saber coincidint amb el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones.

Les dades hospitalàries poden ser un indicador de la situació. El doctor Josep Maria Campistol, director general de l'Hospital Clínic, ha definit les agressions sexuals de xacra social i ha fet aquest diagnòstic, que ha qualificat de dramàtic:

"La nostra societat està malalta: és masclista i violenta."

L'Hospital Clínic és el centre de referència en l'atenció d'agressions sexuals a majors de 16 anys a la ciutat de Barcelona, dins d'un circuit implantat a tot el país. Les víctimes que ha atès entre l'1 de gener i el 31 d'octubre del 2022 superen en un 50% les que va atendre en el mateix període de l'any anterior, de 368 han passat a 556, i també són més de les que van atendre entre gener i octubre del 2018 (351), 2019 (396) i 2020 (260).

Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
Agressions ateses entre 2018 i 2022 (Hospital Clínic de Barcelona)

Els responsables del Clínic creuen que aquest augment pot respondre al fet que ara hi hagi més agressions, però també que ara les víctimes coneixen millor l'assistència que els ofereix el centre i no tenen tanta vergonya per denunciar l'agressió.
 

Víctimes de totes les edats

De totes les víctimes ateses, 502 (90%) eren dones i 54 (10%) homes, però tots els agressors, en tots els casos, eren homes.

La forquilla d'edat de les agredides ateses va dels 16 als 82 anys. El 53% de les agressions han estat a menors de 25 anys, i el 5% a noies menors d'edat, de 16 i 17 anys. I això preocupa els responsables mèdics com la doctora Lluïsa Garcia Esteve, psiquiatra i presidenta de la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere:

"El 53% d'aquestes agressions s'han comès a menors de 25 anys. L'impacte d'aquest tipus d'agressions és violació, en grup, amb submissió química, és a dir, són un grup que reuneixen totes aquestes condicions i preocupa molt la seva salut futura."

El cap de setmana sempre concentra més atencions que els dies feiners. El 62,3% de les víctimes han estat ateses de divendres a dilluns.

Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
En qualsevol edat una dona pot ser víctima de violència sexual (Unsplash/Romina Farias)

Les agressions no distingeixen nacionalitats: les víctimes són originàries dels cinc continents. Aproximadament la meitat són d'aquí i la resta de diferents països estrangers.

Violacions i en cases particulars

La violació és la violència més freqüent. El 57% de les dones van ser sotmeses a una penetració forçada, vaginal, anal i/o bucal, mentre que, en el cas dels homes, el 51% van ser víctimes d'una violació anal.

La majoria de les agressions sexuals es produeixen en un entorn lúdic. El 65% de les víctimes declaren que abans de l'agressió estaven de festa, però el lloc més freqüent on es comet el delicte és en un domicili particular, en el 44,6% dels casos, seguit amb un 17% dels lavabos de bars i discoteques, i d'un 13,7% a la via pública. També hi ha agressions a cotxes, hotels i al lloc de treball.

Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
La violència dins de la parella indica un risc per a la vida de la dona (Unsplash/Charl Folscher)

5 de cada 100 agressors són la parella o exparella de la víctima. En tots aquests casos les dones han estat violades, una agressió física que sol anar acompanyada de maltractaments psicològics i que és un indicador del risc per a la vida de la víctima.

De fet, en la majoria dels casos, els agressors acostumen a ser persones properes o conegudes per les víctimes: parella o exparella, amic, taxista, sanitari, professors, company de feina o de pis, familiar, professor... El 44,8% dels agressors respon a aquest perfil, mentre que el 40% de les dones agredides declara que no coneix el seu agressor i el 15% no ho sap o no n'ha facilitat cap dada.

Les agressions en grup representen el 10% del total. Habitualment són dos o tres agressors, però aquest any s'ha registrat un cas en què n'hi havia set. El 60% de les víctimes d'aquest tipus de violència eren menors de 25 anys.

No totes les agressions es denuncien

La por, la vergonya i l'atordiment poden explicar que encara no es denuncien totes les agressions sexuals. De totes les víctimes ateses al Clínic, no arriba a la meitat, ni en dones ni en homes, les que manifesten la intenció de denunciar l'agressió o ja ho han fet abans d'arribar a urgències.

El 13,5% de dones i el 9,2% d'homes asseguren que no pensen presentar cap denúncia. Entre l‘1% i el 2% tenen dubtes, però hi ha un percentatge molt representatiu, el 31% de dones i el 25,9% d'homes, que estan col·lapsades, que el seu estat emocional pel trauma que han viscut els impedeix assumir cap decisió en aquest sentit.

Creixen les urgències per agressions sexuals a Barcelona
A les víctimes encara els costa denunciar l'agressió (Unsplash/Melanie Wasser)

En canvi, cada cop hi ha més víctimes que acudeixen a un servei d'urgències hospitalàries i més aviat. El 65% de les agressions s'han atès quan feia menys de 24 hores de l'agressió i això podria indicar que es prioritza la salut psíquica i física pròpia.

Les dones que triguen més de 72 hores a demanar atenció mèdica són majoritàriament menors de 25 anys que han patit una violació.

Seqüeles físiques, psíquiques i emocionals

En una de cada cinc agressions hi ha hagut lesions físiques, a banda de l'agressió sexual, tant en dones com en homes, algunes de greus. Són cops, mossegades als pits, tibades de cabell, esgarrapades, hematomes i contusions, fractures i ofegaments.

violació, agressió sexual, violència sexual, víctimes, dones
Campanya del Clínic per acabar amb la violència sexual (Hosptial Clínic de Barcelona)

El trauma també pot provocar amnèsia en les víctimes. La majoria, el 52,5%, recorda els fets, però hi ha més d'un 40% que no té memòria de què ha passat o només recorda fragments de l'agressió.

Les agressions sexuals causen alteracions greus en la salut psíquica de les víctimes, moltes de les qual pateixen un estrès agut, amb ansietat, idees de suïcidi o suïcidis consumats. En molts casos també apareix un estrès posttraumàtic, i en tots els casos necessitaran teràpia psicològica.

Alcohol i drogues

Una mica més del 60%, tant de dones com d'homes, declara haver begut alcohol almenys sis hores abans de l'agressió. Les analítiques de sang i orina fetes a Urgències a les víctimes revelen la presència d'algun tipus de substància. Les més freqüents són alcohol, cocaïna, cànnabis i amfetamines.

violació, agressió sexual, violència sexual, víctimes, dones
L'alcohol és la substància més present en les agressions sexuals (Unsplash/Saif71)

Però no cal buscar drogues exòtiques, diu la doctora Garcia Esteve. N'hi ha prou amb la que tenim més a mà:

"Que si la droga de la violació, que si la burundanga... No, no cal: tenim l'alcohol. L'alcohol és un facilitador i es pot utilitzar de manera perversa per delinquir, per violar i per sotmetre."

Els casos de punxades, que van provocar alarma social fa uns mesos, també els han atès a les Urgències del Clínic. Hi ha passat 72 noies des de principis d'any amb possibles punxades. En dos casos hi va haver una agressió sexual, però no s'hi va trobar cap substància en cap de tots els casos atesos.

Anar al contingut