Els molins de vent de l'Aragó portaran energia a Catalunya?
En un futur, l'energia produïda a l'Aragó podria arribar a Catalunya (Unsplash / Luca Bravo)
Catalunya migdia

Els molins de vent de l'Aragó portaran energia a Catalunya?

El govern aragonès veu complicat que tots els projectes que està tramitant per produir energia renovable i subministrar-la a Catalunya tirin endavant

Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Poblet

Redactora d'informatius especialista en emergència climàtica i medi ambient

@montsepoblet

A l'Aragó s'estan tramitant 400 projectes de parcs eòlics i fotovoltaics per produir 12.000 megawatts d'energia i multiplicar per tres la potència que ja tenen. Aproximadament un centenar formen part del projecte Forestalia, que ja té autoritzada la connexió a diversos punts de transport a Catalunya, però el vicepresident de l'Aragó, Arturo Aliaga, admet que no serà fàcil.

"Que una empresa particular plantegi fer línies de transport d'energia entre comunitats autònomes com estan fent alguns d'aquests projectes, al marge de la planificacio que fa Red Eléctrica, em sembla que és una mica fort."

L'altre obstacle, segons Aliaga, és l'oposició creixent que aquest tipus de projectes està generant en un territori que fins ara s'hi havia posat bé.

Els molins de vent de l'Aragó portaran energia a Catalunya?
L'Aragó facilita la generació d'energies renovables (Unsplash / Nuno Marques)

El vicepresident de l'Aragó admet que cada cop hi ha més resistències als parcs que s'han dissenyat per dur cap a Catalunya com els que estan pensats per portar-la cap al País Valencià.

"Tot no podrà sortir perquè ja estan sorgint una serie de problemes molt importants. S'està plantejant fer parcs a l'Aragó per evacuar energia a Catalunya i això esta creant unes tensions bastant serioses."


No perdrem l'oportunitat

Tot i les dificultats perquè alguns d'aquests projectes es concretin, el govern de l'Aragó té clara l'aposta per les renovables i confessa a Catalunya Ràdio que facilitaran tant com puguin la seva instal·lació.

"No podem perdre aquesta oportunitat. Si podem tenir un lideratge en energies renovables, si el nostre territori pobre té condicions per produir aquesta energia, no ho deixarem escapar.

Catalunya ha endurit molt el tema. Nosaltres no posem tants requisits, ens limitem a aplicar el que diu la llei del sector elèctric. Com que aquestes instal·lacions són d'utilitat pública, si un senyor vol fer-la, a l'Aragó només ha de complir amb els requisitts de seguretat i els ambientals."

Els molins de vent de l'Aragó portaran energia a Catalunya?
Les necessitats energètiques de Catalunya podrien fer necessaris els parcs eòlics marins (Pixabay / ELG21)

Des d'Eolicat, l'associació que agrupa les empreses del sector eòlic a Catalunya, Jaume Morron, el seu gerent, confia poc en l'estràtegia del govern català per cobrir les necessitats energètiques amb renovables i dona per fet que acabarem depenent dels aragonesos.

"No en tinc cap dubte. O ens posem les piles o serem dependents de l'Aragó. Els 10 anys que falten perquè tanquin els reactors nuclears són aquí mateix i en aquest període necessitem substituir-les per energies renovables. Si no les fem aquí, ens les faran allà."


El model català es queda curt

Morron defensa que el model de la Generalitat es queda curt i que per assolir els objectius energètics del país cal tirar endavant tota mena de projectes de renovables, inclosos els macroparcs eòlics al mar. Des del seu punt de vista, si no es fa això, les conseqüències econòmiques seran terribles:

"No només és un tema de canvi climàtic, també és un tema econòmic. Per tenir indústria necessitem electricitat barata, pròpia i generada aquí, perquè si no la tenim, la indústria marxarà allà on tinguin segura aquesta electricitat competitiva."

En aquests moments, mentre l'Aragó té 400 projectes de parcs eòlics i fotovoltaics per produir 12.000 megawatts d'energia, a Catalunya només se n'estan tramitant per generar-ne 700. Per assolir el nivell de renovables que el país necessitarà al 2030 en calen 10.000, i 70.000 al 2050.

Anar al contingut