El Sinn Féin governarà Irlanda del Nord?
Derry, ciutat nord-irlandesa situada a tocar de la frontera amb la República d'Irlanda (Catalunya Ràdio / Coia Ballesté Brumós)
ANÀLISI

El Sinn Féin governarà Irlanda del Nord?

L'antic braç polític de l'IRA fa ara un discurs més centrat en l'economia i promet un referèndum d'unificació de les dues Irlandes

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Coia Ballesté Brumós

Corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio al Regne Unit

@CoiaBalleste
Actualitzat

Aquest dijous hi ha eleccions a Irlanda del Nord per renovar els 90 diputats del Parlament. El Sinn Féin, l'antic braç polític de l'IRA, partidari de la reunificació amb la República d'Irlanda, serà la força més votada, segons totes les enquestes

Si això passa, seria la primera vegada a la història que aquest partit guanya els comicis, en què fins ara la DUP, el Partit Unionista Democràtic, ha estat el més votat.

Economia i referèndum

Pat Seehan va ser escollit fa deu anys per substituir l'històric líder del Sinn Féin, Gerry Adams, al Parlament d'Irlanda del Nord. Membre de l'IRA, l'Exèrcit Republicà Irlandès, va passar divuit anys a la presó. Ara és un dels candidats del Sinn Féin a les eleccions.

"Lamento haver passat la major part de la meva joventut a la presó i haver perdut amics i camarades. Estic content que el conflicte armat s'hagi acabat."

El Sinn Fein governarà Irlanda del Nord?
Pat Seehan, candidat del Sinn Féin i exmembre de l'IRA (Catalunya Ràdio / Coia Ballesté Brumós)

El Sinn Féin ha virat, adoptant un missatge més econòmic. El següent objectiu, si guanyen les eleccions, és fer un referèndum d'unificació de les dues Irlandes, com preveu l'Acord de Pau del Divendres Sant del 1998.

"Anem directes a una Irlanda unificada. Crec que hi ha una empenta irreversible per arribar al final de la divisió."

Més tensió

La possible victòria del Sinn Féin i la incertesa pel protocol del Brexit han tensat les dues comunitats. L'equilibri s'havia mantingut fins ara, però els aldarulls han tornat els últims mesos. Han estat casos puntuals, però alguna cosa ha canviat a Irlanda del Nord.

Colin Harvey és professor de Drets Humans a la Universitat de Queens, a Belfast.

"Evidentment, som una societat profundament dividida després del conflicte. El Brexit ha intensificat el debat sobre la reunificació d'Irlanda."

En els últims mesos, Colin Harvey ha rebut amenaces pel seu treball sobre el futur d'Irlanda del Nord després del Brexit, i fins i tot l'ONU ha intervingut en el seu cas.

"És totalment possible que durant la pròxima dècada, abans del 2030, el referèndum previst per a l'illa a l'acord de Pau del Divendres Sant es faci."

El Sinn Fein governarà Irlanda del Nord?
Frontera entre Irlanda del Nord i la República d'Irlanda (Catalunya Ràdio / Coia Ballesté Brumós)

En el que tothom està d'acord és que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea ho ha canviat tot.

Arlene Foster ha estat primera ministra d'Irlanda del Nord i expresidenta del DUP.

"No crec que estiguem més dividits, crec que hem retrocedit pel que fa a les relacions entre les comunitats. Però ho podem arreglar i la manera és afrontar les dificultats del protocol."

El Brexit ho condiciona tot

Les eleccions estan condicionades pel Brexit. La Natasha és veïna de Derry, a Irlanda del Nord, però treballa a Irlanda del Sud, a 10 minuts de la frontera, i no hi vol veure agents o controls de passaports.

"Cobro amb euros, però visc amb lliures. He de canviar sempre els diners, i, si el canvi varia molt, m'afecta bastant."

A Irlanda del Nord, la majoria va votar a favor de seguir a la Unió Europea, però ara han d'acostumar-se a ser, amb Gibraltar, l'única frontera terrestre del Regne Unit amb la Unió Europea.

ARXIVAT A:
Brexit
Anar al contingut