El personal sanitari, obligat a vacunar-se per la Covid?
La cinquena onada ha obert el debat sobre la vacunació entre el personal sanitari (Unsplash / Matthew Waring)
Catalunya migdia

El personal sanitari, obligat a vacunar-se per la Covid?

L'amenaça de la variant delta i l'evidència d'una cinquena onada obliga els governs europeus a moure fitxa, entre ells França, que avui ha aprovat la vacunació obligatòria per al personal sanitari

Albert Manyà Actualitzat

La ràpida progressió de la variant delta del virus de la Covid està obligant molts països a replantejar-se les mesures per intentar aturar la pandèmia, que últimament s'havien relaxat.

A França, vacunes i passaport Covid per prevenir els contagis

Quan només fa dos mesos que va començar la desescalada, el govern francès ha aprovat noves restriccions per fer front a la cinquena onada de la pandèmia. El mateix president de la República, Emmanuel Macron, anunciava en una compareixença pública les noves mesures per contenir els contagis.

La nova estratègia francesa per lluitar contra la variant delta del coronavirus té, en la vacunació, l'eina fonamental. Abans del 15 de setembre, el personal sanitari i el de les residències s'haurà d'haver vacunat obligatòriament o podrà ser sancionat, una mesura que per a la resta de la població és una ferma recomanació

A partir del 21 de juliol, caldrà el passaport Covid per poder fer vida social. Es demanarà als bars, restaurants, discoteques, centres comercials, d'oci i culturals, als trens, avions i autobusos de llarg recorregut, i a tots els centres mèdics i residències. En tots aquests llocs, només s'hi podrà accedir amb la pauta de la vacuna completa o un test negatiu, que deixen de ser gratuïts, excepte si és per prescripció mèdica. Aquesta mesura és d'aplicació tant per als clients o els usuaris, com els treballadors, i tant per als residents com els visitants estrangers.

Altres països ja han pres la iniciativa

El debat sobre la vacunació obligatòria s'estén a països de tot el món com una de les armes més eficaces per lluitar contra la progressió de la variant delta, especialment entre metges, infermers i cuidadors.

Pocs països han decretat l'obligació de vacunar-se entre la població adulta, però cada cop n'hi ha més que la imposen en casos determinats.

Grècia ha anunciat que obligarà el personal sanitari a vacunar-se, igual que Itàlia, on els que no acceptin immunitzar-se tindran prohibit el contacte amb els pacients.

Al Regne Unit, el Parlament ha de decidir si aprova la mesura decretada pel govern per obligar a vacunar-se totes les persones que treballen a les residències de gent gran, incloent-hi el personal no mèdic, com perruquers, esteticistes i voluntaris.
 

A Rússia, el president Vladímir Putin s'oposa a imposar la vacunació, però alguns ajuntaments, com els de Moscou i Sant Petersburg, l'han feta obligatòria per a tots els empleats del sector serveis.

El personal sanitari, obligat a vacunar-se per la Covid?
En alguns països comença a imposar-se la vacunació dels sanitaris (Unsplash/Marisol Benítez)

Als Estats Units tampoc hi ha un criteri unànime. A la ciutat de San Francisco, els empleats públics s'arrisquen a ser sancionats, fins i tot acomiadats, si no es vacunen. I a Texas, més de 150 treballadors d'un dels hospitals més importants han estat despatxats per no vacunar-se. Alguns d'ells van portar el cas a la justícia, que va desestimar la demanda i va donar la raó a l'hospital.

I encara hi ha uns pocs estats, com el Vaticà, el Tadjikistan i el Turkmenistan, aquest últim sense cap cas de Covid registrat, on la vacunació és obligatòria.

Amenaça o persuasió

En alguns països no hi ha una obligació formal de vacunar-se, però les fortes restriccions per a les persones que no n'estan fan que, a la pràctica, s'imposi la vacunació. A l'Aràbia Saudita i al Pakistan, per exemple, no es pot entrar a la majoria d'establiments, tan públics com privats, sense haver-se vacunat. A les Filipines, el president Rodrigo Duterte ha amenaçat d'enviar a la presó la gent que no es vacuni.

Uns altres països substitueixen l'obligació per la persuasió, amb campanyes per estimular la vacunació. A Austràlia mostren els efectes de la malaltia amb una dona intubada, ofegant-se, i un rètol al final que diu "La Covid pot afectar tothom. Queda't a casa, fes-te proves i demana hora per vacunar-te".

A Nova Zelanda, en canvi, opten per un missatge alegre i optimista, amb gent de tots els sectors i totes les edats amb actitud positiva i el lema "Fes-ho pels altres".

A Espanya, la vacunació és voluntària i, per tant, no es pot obligar ningú a rebre-la ni aplicar sancions o acomiadar qui no se la vulgui posar. Només aplicant la llei de mesures especials de la salut pública es podria imposar, sempre que ho autoritzi un jutge.

 

Anar al contingut