El paracetamol durant l'embaràs podria augmentar el risc d'autisme i TDAH en la criatura
El paracetamol i el risc de TEA i TDAH (Pixabay / Frauke Feind)
Catalunya migdia

El paracetamol en l'embaràs podria augmentar el risc d'autisme i TDAH en la criatura

Un informe liderat pel centre ISGlobal de La Caixa relaciona l'aparició de símptomes d'aquests dos trastorns amb el consum del fàrmac durant la gestació

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto35

Redactora d'Informatius especialitzada en ciència

@pjbarc
Actualitzat

L'estudi epidemiològic ha trobat una relació entre els símptomes de trastorns de l'espectre autista (TEA) i trastorn per dèficit d'atenció i hiperactivitat (TDAH) amb la ingesta de paracetamol. Durant la investigació es van analitzar prop de 74.000 nens i nenes d'Espanya, el Regne Unit, Dinamarca, els Països Baixos, Itàlia i Grècia. Entre el 14% i el 56% de les mares havien pres aquest analgèsic durant l'embaràs. L'estudi el publica l'European Journal of Epidemiology.

Un 20% més de risc

Les criatures exposades al paracetamol abans de néixer tenen més probabilitats de desenvolupar aquests trastorns –un 19% en el cas de l'autisme i un 21% en el TDAH– que les nascudes de mares que no n'havien consumit. Les causes encara no són clares, però els investigadors tenen una primera certesa, segons ha explicat a Catalunya Ràdio Sílvia Alemany, una de les autores de l'estudi.

"Tenim evidències que el paracetamol pot traspassar la placenta i que pot alterar els nivells d'alguns neurotransmissors o algunes proteïnes que són importants per al desenvolupament cerebral."

Aquestes evidències permeten als investigadors continuar indagant per explicar la relació exacta entre el paracetamol i aquests trastorns.

El paracetamolt durant l'embaràs podria augmentar el risc d'autisme i TDAH en la criatura

El paracetamol en l'embaràs, només quan calgui (Unsplash / Volodímir Hritsenko)

L'estudi també revela que l'aparició d'aquests símptomes es manifesta d'igual manera en les nenes que en els nens.

El paracetamol, només quan és necessari

Tot i aquests resultats, el risc és petit. Els responsables de l'estudi diuen que les mares no s'han d'amoïnar si prenen paracetamol durant l'embaràs, però només quan calgui.

"El paracetamol només s'hauria de prendre quan fos necessari perquè les evidències científiques indiquen que pot contribuir a augmentar la probabilitat de desenvolupar aquests símptomes."

El calcula que aproximadament la meitat de les dones embarassades dels països desenvolupats consumeixen paracetamol en algun moment. De fet, aquest medicament està considerat l'analgèsic i antipirètic més segur durant l'embaràs i la infantesa, tot i que alguns estudis han començat a relacionar-ne l'exposició prenatal amb un pitjor rendiment cognitiu, més problemes de comportament, l'autisme i el TDAH.

ÀUDIOS RELACIONATS

Anar al contingut